В Ужгороді зареєстровано 2 випадки менінгококової інфекції у школярів

лікарняЯк наголосив начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар, про епідемію не йдеться. Було своєчасно організовано проведення епідрозстеження вогнищ менінгіту як за місцем проживання, так і за місцем навчання хворих. Загрози життю госпіталізованих немає.

У навчальному закладі введено комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, у т.ч. обмежувальні заходи.

Під «обмежувальними заходами» слід розуміти не повну ізоляцію контактних учнів класу від оточуючих, а обмеження їх від тісного спілкування з друзями, знайомими;  медичний нагляд у межах карантинного періоду, який становить 10 днів. Для розірвання механізму передачі збудника інфекції запроваджено комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, які передбачають: вологе прибирання приміщення класу з використанням дезінфекційних засобів, багаторазове провітрювання, опромінювання приміщення УФ та бактерицидною лампами.

В епідемічному осередку виявлені особи, які спілкувалися з хворим протягом останніх 10 днів, 8-9 вересня працівники мікробіологічної лабораторії Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний  лабораторний центр МОЗ України» бактеріологічно обстежили їх на менінгокок. За лабораторними дослідженнями 76 контактних осіб тільки в одної дитини виявлено позитивний результат. 9 вересня цю дитину госпіталізували в обласну клінічну інфекційну лікарню.

У зв’язку з виявленням другого випадку менінгококової інфекції в учениці 7 класу,  введено комплекс обмежувальних заходів серед учнів цього класу, обстежено бактеріологічно 40 контактних осіб, лабораторні дослідження тривають. Аналогічний комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів проведено і серед контактних учнів та вчителів іншої школи через підозру на менінгіт; бактеріологічно обстежено на менінгокок 39 контактних осіб – лабораторні дослідження також тривають.

Відповідно до наказу відділу охорони здоров’я міської ради від 08.09.2016р. проводяться огляди контактних осіб зі щоденним вимірюванням температури тіла, роз’яснювальна робота з учнями, їх батьками та працівниками навчальних закладів.

Довідково.

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису. Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекції людина та здорові бактеріоносії менінгококу. Хворі з явними клінічними проявами захворювання (менінгіт, менінгококцемія) заразні лише у період перебування збудника менінгококу на слизовій носоглотки, а саме в перші дні початку захворювання. Це спостерігається лише у 18% хворих.

Механізм передачі інфекції лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу. Виділенню збудника сприяють кашель, чхання, нежить. Менінгокок дуже нестійкий в навколишньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезінфікуючих розчинів, пряме сонячне світло вбиває збудник протягом 2-8 годин, під дією ультрафіолетового випромінювання гине майже миттєво.

Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років.

Інкубаційний період  від 2 до 10 днів, у середньому він складає 3-4 дні.

Клініка.  Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. До локалізованих форм відноситься менінгококовий назофарингіт, до генералізованих – менінгококцемія (сепсис), менінгіт, менінгоенцефаліт.

З клінічних форм найчастіше зустрічається  менінгококовий назофарингіт.  Початок гострий. Хворі скаржаться на головний біль, закладеність носа, нежить. Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище. Гарячка триває лише 1-3 дні.

Менінгококцемія  розпочинається гостро з ознобу, гарячки, підвищення температури тіла до 39-41°С, у частини хворих передує назофарингіт. Спостерігається виражена інтоксикація – головний біль, ломота в м’язах та суглобах, блювота. Вже через 12-48 годин від початку хвороби з’являється характерна кров’яниста висипка у вигляд зірочок, яка локалізується на тулубі, кінцівках, сідницях та обличчі.

При появі подібних ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. У жодному разі не вдаватися до самолікування. Своєчасне звернення за медичною допомогою та діагностика дозволяють врятувати хворому життя.

Профілактика.

Профілактика менінгококової інфекції полягає в дотриманні елементарних вимог особистої гігієни, що забороняють, приміром, користуватися чужою помадою, зубною щіткою тощо. Слід також зменшити перебування у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ. Потрібно вести здоровий спосіб життя, особливо у зимово-весняний період перебувати на свіжому повітрі не менше 2-3 годин та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу. Необхідно користуватися індивідуальним посудом, серед молодіобмежити тісне спілкування.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *