В Ужгороді вшанували владику Маргітича

МаргітичЗахід розпочався панахидою у храмі Перенесення мощей блаженного Теодора Ромжі. Відкривав вечір хор ім. Августина Волошина співом «Молитви за Україну».

З доповідями про життя та діяльність владики виступили: член інституту Історії церкви В.Бокотей, доктор історичних наук І.Паславський, кандидат економічних наук М.Маргітич, доктор богослов’я, декан Хустський В.Зейкан, парох села Боржавське о. Ю.Бровді, заслужений працівник культури України В.Гаюк, о. В.Носа, заслужений журналіст України О.Масляник, кандидат історичних наук В.Піпаш, декан Великоберезнянський о. В.Данилаш, декан Іршавський о. І.Костак, декан Великобичківський о. М.Копич, головний редактор газети «Нова Зоря» о. І.Пелехатий.

Кожен із учасників тепло й позитивно відзивався про владику Івана Маргітича. Зокрема, доповідачі відзначили, що преосвященний владика був щирою й відважною людиною, справжнім патріотом української держави. Варто також зауважити, що практично всі виступи зводилися до одного: існування Мукачівської греко-католицької єпархії окремо від Української греко-католицької церкви є неприроднім, шкодить єдности українського народу та сприяє сепаратизму на Закарпатті. Відтак на вечорі пам’яти було відкрито заманіфестовано бажання закарпатських греко-католиків до об’єднання в Українській греко-католицькій церкві.

На завершення було оголошено звернення вірян до проводу МГКЄ про початок беатифікаційного процесу Івана Маргітича.

Владика Іван відомий тим, що прагнув об’єднання Мукачівської єпархії (Церкви свого права) та УГКЦ. За активну участь в житті свого краю він заслужив титул «народний єпископ». Помер владика Іван 7 вересня 2003 року при освяченні нового престолу у селі Пилипець Міжгірського району.

У пам’ятних заходах також взяли участь представники Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *