В Ужгороді відзначили 27-му річницю відродження крайової “Просвіти” (фото)

У суботу, 23 грудня, у приміщенні Народного Дому товариства “Просвіта” відбулися урочистості з нагоди 27-річчя відродження на Закарпатті найстарішої громадської організації області, крайового товариства «Просвіта» та звітна річна конференція організації.

Привітати просвітян прийшов фольклорний колектив Ужгородського коледжу культури та мистецтв (директор Наталія Шетеля), який виконав щедрівки різдвяно-новорічного циклу.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова товариства, кандидат історичних наук Павло Федака, який відзначив провідну роль “Просвіти” у відстоюванні українських національних інтересів у найзахіднішому куточку нашої держави та розповів про заходи та здобутки організації за минулий рік, волонтерську діяльність з допомоги воїнам АТО. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять члена Ради “Просвіти”, голову Рахівської районної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів Петра Тракслера.

Учасники заходу обговорили підготовку до відзначення 100-річчя утворення на Закарпатті товариства “Просвіта” і створили редакційну колегію з видання з цієї нагоди “Енциклопедії “Просвіти”.

Довідково.

Після окупації Карпатської України у 1939 р. угорська влада ліквідувала «Просвіту», засновану у 1920 році в Ужгороді. Спроби відродити її у другій половині 40-х років XX ст. підтримки від нової, радянської влади не отримали. Що більше, чимало колишніх просвітян, учителів, священиків та інших свідомих українських патріотів опинилися у більшовицьких тюрмах і таборах. Політичні події другої половини 80-х років XX ст. (створення Народного Руху України за перебудову, Товариства української мови ім. Т. Шевченка та ін.) вселили надію і на відродження «Просвіти». Навесні 1990 року створюються перші осередки «Просвіти» в Ужгороді (голова Михайло Басараб) і Мукачеві (голова Нестор Мальчицький), у вересні оргкомітет, створений Ужгородською міською організацією Народного Руху України (голова Павло Федака) приймає ухвалу про проведення конференції по відродженню на Закарпатті крайового товариства «Просвіта». 23 грудня 1990 року конференція була проведена в Ужгороді з великим суспільним піднесенням. В урочистій обстановці освячено синьо-жовтий прапор і хоругву «Просвіти», виконано національний гімн «Ще не вмерла Україна», покладено вінки до пам’ятних місць в Ужгороді.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *