Categories Новини

В Ужгороді відкрито виставку картин Антона Шепи (ВІДЕО)

шепаДнями  в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая презентувано полотна відомого закарпатського живописця Антона Шепи. Виставка «In memoriam» приурочена до дня його народження – 17 квітня 2016 року великому митцю виповнилося б 88 років.

Художній почерк цього надзвичайно талановитого та оригінального митця формувався під впливом іменитих вчителів – корифеїв закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая. Він навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва, викладав в Ужгородському художньому училищі, працював у Закарпатському художньому комбінаті.

Його полотна експонувалися у багатьох країн світу, чимало з них знаходиться в приватних колекціях України, Японії, Монголії, Франції, США, Кіпру, Угорщини, Італії та інш.. За словами директора музею ім. Й.Бокшая Франциска Ерфана, нині у виставкових залах музею представлено близько дев’яти десятків картин Антона Шепи, з яких лише три музейні, інші – з приватних колекцій.  Народний художник України Володимир Микита згадує, що у митця була навіть своя особлива манера викладання – він вчив студентів малювати наживо, а не в аудиторіях.  Митець був щиро закоханий у природу й народ рідного Закарпаття.

Мистецтвознавець Галина Рижова відзначає, що виставка є продовженням гарної традиції, коли полотна із приватних колекцій стають доступними громадськості, адже виставлені в музеї.

Чудовим увічненням нашого видатного земляка-митця стала й щойновидана книга «Барвиста феєрія Антона Шепи» авторства Роберта Бровді, Андрія Русина та Аттіли Коприви, яка знайомить читача із основними віхами життя митця та містить фотокаталог яскравих витворів художника.

Виставка працюватиме до 3 травня.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *