Categories Новини

В Ужгороді представили результати роботи Е-архіву визвольного руху

архів упа25 жовтня в Ужгородському національному університеті Центр досліджень визвольного руху презентував результати проекту «Електронний архів Українського визвольного руху avr.org.ua».

Як відзначив керівник проекту Андрій Когут, за 7 місяців роботи — з березня 2013 року — електронний архів відвідало 44 220 унікальних користувачів, які переглянули майже півмільйона сторінок.

«Сучасні технології відкрили багато нових можливостей як для архівістів, так і для істориків. На Е-архіві кожен документ можна завантажити у повному обсязі без скорочень і поправок. Тож електронний архів дозволяє отримати повний доступ до історичних джерел», — зазначає Андрій Когут.

Проректор з науково-педагогічної роботи і перспектив розвитку УжНУ, професор Роман Офіцинський відзначив, що сам уже тривалий час користується Е-архівами та рекомендує колегам у дослідницькій роботі. «Не завжди можна відшукати потрібні документи в певному архіві, не завжди є можливість вирушити до архівної установи, що розташована за сотні кілометрів. Це кропітка і виснажлива робота, яку мають полегшити Е-архіви загалом».

Андрій Когут також закликав користувачів Е-архіву до співпраці — надавати документи в електронному вигляді для поповнення сайту. «Кожен може допомогти зробити Е-архів кращим, надавши цифрові копії документів або надіславши нам поради щодо покращення опису документів, — підсумував Андрій Когут. — Спільна участь у розбудові Е-архіву забезпечить дослідникам більше можливостей для наукового пошуку, базованого на вільному та відкритому доступі до джерел, щоби за допомогою фактів вивчати і розуміти минуле».архівупа

Науковці УжНУ підтримали ініціативу поповнення Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua копіями документів, що зберігаються в архівних установах Закарпатської області, у тому числі й про Карпатську Україну. Раніше, до дня отримання статусу автономної республіки, 8 жовтня цього року, в Е-архіві була опублікована тематична колекція документів, яка ілюструвала коротку історію республіки закарпатських українців.

Нагадаємо, Електронний архів визвольного руху avr.org.ua, що був відкритий у березні 2013 року, є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії понад 11 тисяч раніше не доступних документів, які висвітлюють історію українського визвольного руху ХХ століття. На сайті Е-архіву описані електронні копії документів, систематизовані за проблемно-хронологічним принципом і постійно поповнюватимуться. Місія проекту — робити минуле доступним.

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *