В Ужгороді атошники пояснили, як відновлюватимуть вирубаний в прикордонній смузі ліс

В Ужгородському прес-клубі відбувся брифінг голови ГО «Українська асоціація інвалідів АТО» в Закарпатській області Миколи Журавльова на тему «Вони не воювали, а рубали (знищували) ліс—ми воювали і висадимо (відновимо) молодий ліс».

Йшлося про вирубану прикордонниками ділянку 30 км лісу на Закарпатті вздовж державного кордону, за фактом якого відкрито кримінальне провадження. Члени ГО «Українська асоціація інвалідів АТО» мають намір відновити власними силами та силами небайдужих українців.

Микола Журавльов наголосив, що гасло акції – “Вони не воювали, а рубали (знищували) ліс – ми воювали і висадимо (відновимо” молодий ліс” – стосується виключно тих військовослужбовців-прикордонників, яким винесено підозру, і не говорив про всіх військовослужбовців Державної прикордонної служби в цілому. «Той, хто рубав ліс, у цей час не міг бути фізично у зоні проведення АТО. 4 військовослужбовці, яким вручено підозру, жодним чином не перебували у зоні АТО. І це гасло стосується цих військовослужбовців. Це гасло ніяк не стосується військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які залучалися до проведення АТО», – пояснив Журавльов. Намагання окремих представників ДПСУ трактувати його слова, як звинувачення на адресу усіх прикордонників Микола Журавльов назвав гібридною війною адже йому, як військовому комісару добре відомо, що серед прикордонників є і загиблі, і поранені в зоні проведення АТО.

Прокоментував Журавльов і нещодавні слова прикордонної служби, яка повідомила, що звичайні прикордонники не могли знати про вирубку лісу на кордоні. «Ми бачимо, що йде затримка дітей із трьома блоками сигарет, які хочуть прогодувати свою родину. Так, це грубе порушення. Але дітей вони ловлять чомусь, а як вирубувалася тридцятикілометрова зона, де працювала велика техніка, вони чомусь не чули. Тим більше, що ця техніка зайшла з боку Словаччини. Це є загроза національній безпеці України. Сьогодні вони запустили цю техніку. Що вони завтра запустять?» – заявив Журавльов.

“Ми закупимо 7000 молодих дерев в ДП “Ужгородліс”. Крім того, керівник підприємства пообіцяв нам, що половину саджанців надасть нам безкоштовно, а також забезпечить нас необхідним реманентом. Насправді необхідна не така вже й велика сума – десь приблизно 3500 гривень, і я прийняв рішення, що сам віддам цю суму із свого грошового забезпечення.

Посадка дерев почнеться з 20-го вересня. Як пояснив нам керівник ДП “Ужгородліс”, зараз немає сенсу в посадці молодих дерев, бо вони можуть не прижитися. По часу висадка лісу займе десь біля місяця, бо будемо працювати в суботу та частково в неділю”, – пояснив Микола Журавльов.

Віктор Шатров, голова ГО «Пам’ять Європи»: «Буковий ліс, як і той, що, вирубаний на території Чопського загону – це основа екосистеми Українських Карпат, які є легенями Європи. Це може повернути повені і страшні величезні збитки від них. Один бук за рік виділяє стільки кисню, скільки вистачає для дихання 4 людям. Тому буки слід відновити, і до цього повинні долучитися усі свідомі люди».

Іван Удут, учасник бойових дій в АТО сказав: «Учасники бойових дій готові взятися за відновлення лісу, що був вирубаний. Кошти вже збираємо. Просимо прикордонників допустити нас у зелену зону, бо якщо вони не хочуть відновити те, що вирубали, то це хочемо зробити ми».

«Цей ліс пропоную назвати на честь загиблих закарпатських військовослужбовців, – каже М. Журавльов. – Перше насадження, яке зробимо, назвемо на честь загиблого ужгородця Юрія Біровчака». Організатори планують розпочати посадку дерев з Доманинець, де жив загиблий військовослужбовець.

журавльов журавльов2 журавльов3 журавльов4

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *