В Ужгороді презентували унікальні видання Видавничого дому «Андрій»

17.07.17 (777!) довелось побувати на дещо незвичній зустрічі-презентації в обласній спілці письменників України. Свої доробки представляв Видавничий дім «Андрій» з міста Кам’янське, Дніпропетровської області. Засновник, натхненник і координатор представлених унікальних ексклюзивних видань – Андрій Яловий, голова товариства «Мукачівський машинобудівний завод». Незвичне поєднання, правда? В одній особі підприємець, видавець, а ще й меценат!
Вибагливу аудиторію, що зібралася на подію, різномастну за віком, статусом, уподобаннями (науковці, видавці, бібліотекарі, літератори, журналісти, бізнесмени і просто шанувальники її Величності Книги), відразу захопила та заінтригувала щира розповідь Андрія Івановича про давнє захоплення історією рідного краю та місцем книги у відродженні та збереженні її героїчних сторінок.
Андрій Яловий не є звичайним видавцем. У його видавництві працює всього кілька осіб, але до кожного проекту долучається потужна команда висококваліфікованих фахівців, відповідно до його теми. А в майстерні видавництва реанімують історію, правдиву історію України – старі книги. Робота кропітка і філігранна. Тут працюють на верстатах та з інструментами, які використовували ще сотні років тому. Шкіряні оправи подарункових видань виконуються в майстерні інтролігації вручну за старовинними технологіями. Видавець вважає, що таким чином вдається максимально зберегти енергетику стародруку і його автора, тобто, реанімувати не лише «тіло», а й «душу» книги.
Вразили присутніх розповіді видавця про долю кожної книжки. Гідне подиву і поваги відтворення таких раритетів, як Пересопницьке Євангеліє, а також другий том «Кобзаря», якого не бачив і сам Тарас Григорович, оскільки на переправі Дніпра його арештували і на довгий час безцінні записи були втрачені. Видавництво підготувало кілька форматів цього видання: розкішне подарункове в шкіряній оправі, і для широкого читацького загалу, не менш достойне. Книга потрапила до книгозбірень України і доступна як для дослідників спадщини Кобзаря, так і для всіх шанувальників творчості Поета.
Молитовне ставлення видавця до своїх видань відчувалося навіть в тому, як бережно, з любов’ю тримав він кожну книгу, розповідаючи при цьому інтригуючі, детективні, а подеколи і містичні історії їх «народження». Не раз звучала думка, що книга – сама по-собі – чудо. Її ніколи не замінить планшет, чи інше «диво» цивілізації. А щоб відчути її душу і вагу, книжку треба потримати в руках, відчути запах, торкнутися пальцями, очима і серцем її сторінок. І вчити, вчити любити книгу наших дітей. Для них маємо робити найсвітліші, найталановитіші, найпривабливіші видання, вважає Андрій Яловий, дідусь шести внучат. Його підтримав і Віктор Кривенко, народний депутат, новообраний очільник Народного Руху України. Він розповів про проект «100 тисяч книжок для сільських бібліотек». А також про Книгобус – унікальний мобільний простір, який захоплює дітей книжкою.
Навзаєм, Одарка Долгош та Юрій Глеба розповіли непросту історію «реанімації» «Королівського Євангелія» – унікальної 600-літньої пам’ятки духовної історії Срібної Землі. Ініціатори проекту вважають, що відновлення таких святинь, як Пересопницьке та Королівське Євангеліє на Сході і Заході України – символічне, бо окрилює і вивищує націю в її змаганнях за достойне майбутнє.
А потім, була власне «дегустація». Дивувалися філігранній, професійній роботі «родителів» книжок, їх оформленню, змісту. І не відпускало потужне відчуття, що Україна була, є і буде, маючи таких подвижників – щирих, мудрих, талановитих, закоханих у свій Рід, у його історію, творців його майбутнього.

Ольга Тимофеєва

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *