Categories Новини

В Україні створять альтернативний підручник «Українська історія».

уп21 лютого 2013 року в УНІАН відбувся круглий стіл «Українську історію – українським дітям», ініціатором якого виступила Українська партія.

Учасниками заходу були діючі народні депутати України Олександр Бригінець, Олег Канівець та депутат трьох скликань, один із засновників Української партії Юрій Гнаткевич, політик, громадський діяч Вячеслав Кредісов, перший заступник голови Української партії Олег Олійник, відомий історик Володимир Сергійчук, освітяни, лідери громадських об’єднань, видавці, представники ЗМІ.

Присутні обговорили громадську ініціативу створення альтернативного підручника «Українська історія».

«Сьогодні, українські школярі продовжують вчитися за радянськими підручниками історії. Державний орган, що повинен піклуватися про правдивість викладених фактів, навпаки, спотворює історію та замовчує факти. Історія має бути дослідженням минулого, а не політичною брехнею, тому підручник української історії повинен бути іншим, ніж той, що зараз вивчають у школах», – наголосив під час виступу один з ініціаторів заходу Олег Олійник.

Присутні народні депутати наголосили, що в цілому ініціатива створення альтернативного підручника історії хороша. Говорять, коли Міністерство освіти прибрало із ЗНО питання на актуальні історичні теми, має втручатись громадськість.

«Громадськість – реальна альтернатива безчинствам, які здійснюються сьогодні Міністерством освіти», – зауважив депутат від ВО Батьківщина Олег Канівець.

«Мені здається, сьогодні те інформаційне поле, в якому ми знаходимось, дає чітке уявлення про те, що громадськість не задоволена тим, як подають історію нашим дітям і тому це повинно перетворитись не в державний проект, а в народний проект, який має підтриматись народом», – додав інший народний депутат Олександр Бригинець.

А щодо того, чи підтримають патріотичний підручник історії на сході та півдні країни, Олег Канівець переконаний, що сприймуть його нормально.

«Його сприймуть, є пропозиції зі сходу, щоб такий підручник туди потрапив, – говорить народний депутат. – Для того, щоб цей підручник пізніше сконсолідував всю Україну, його треба провести через Верховну Раду, через комітет з питань освіти, де сидять зважені й розумні люди, не тенденційні, які сидять в міністерстві».

“На початку 90-х мною була започаткована громаська ініціатива поширення українських книжок на Схід України, під назвою “Українську книжку – українським дітям”. Приємно, що цю традицію продовжили. Вважаю, створення цієї ініціативи по написанню альтернативного підручника української історії правильною і вчасною. Але впроваджувати її доведеться нам – бо Міністерство освіти – антиукраїнське”, – підкреслив Юрій Гнаткевич.

Підсумком круглого столу стало створення ініціативної групи, на яку покладено завдання долучити ще більше істориків та громадських діячів до випуску підручника саме в Києві.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *