В Солотвині відновили меморіальну дошку карпатським січовикам (ФОТО)

 В неділю 23 березня 2014 року в селищі Солотвино на Закарпатті освятили меморіальну дошку карпатським січовикам полковнику Михайлові  Колодзінському-«Гузару» і чотару Зенону Коссаку-«Тарнавському», які разом з иншими невідомими  січовиками після розстрілу угорськими терористами 19 березня 1939 року безслідно зникли на території солотвинських копалень. Тячівська  районна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відновила пам’ятний знак січовикам на честь 75-річчя Карпатської України. За два роки з часу заявлення про будівництво пам’ятника героям Карпатської України, пам’ятну таблицю руйнували п’ять разів. Цього разу титульна сторона каменя, на якій вона встановлена, набула кольору державних ознак.  

солотвино

Як повідомив керівник «Свободи» Володимир Гапун, націоналісти Тячівщини оновили пам’ятний знак полеглим героям Карпатської Січі з патріотичних міркувань та національного обов’язку. Зважаючи на багаторазовий вандалізм над іменами загиблих героїв – пам’ятнику карпатським січовикам в Соловино бути, як би це комусь не подобалося. У своїй промові він зазначив: «Пам’ять про героїв дуже важлива, тим паче в складний, передвоєнний в державі час. Саме героїзм наших нащадків вселяє у нас силу духу і впевненість в перемозі над будь-яким зовнішнім агресором. Навіть, якщо ворог має більшу міць, все одно отримає гідну відсіч українців. Саме такий приклад показали карпатські січовики в нерівній боротьбі  з фашистсько-мадярськими окупантами».

Свободівці помолилися за вічний спокій синів України. Панахиду за закатованими вояками відправив о. Андрій УПЦ КП. Після молитви він наголосив: «Ми маємо не лише раз чи два в році згадувати про місця поховань героїв, а кожен раз, проїжджаючи місцями героїчної слави, зупинятись і шанувати наших патріотів, бо лише завдяки їх самовіддачі і жертовности ми маємо незалежну державу і можливість будувати тут своє майбутнє».

Цікавим є той факт, що поблизу пам’ятного знаку був розташований цирк з Грузії, на верхівці якого майоріли український та грузинський прапори. Гастролери також долучились до заходу з вшанування героїв Карпатської України і з великою цікавістю слухали про історичні події 1939 року. «Грузинський народ солідарний з українським і також співпереживає за долю Української держави», – говорили грузини.

Свободівці завершили захід українським Славнем та вигуками «Героям Карпатської Січі – СЛАВА!».

Як відомо, меморіальну дошку було встановлено 18 березня 2012 року під час вшанування Героїв Карпатської України. За цей період над пам’яттю загиблих  українців глумилися п’ять разів, яку сепаратисти по-варварськи і бездумно руйнували, бо свідомий громадянин держави такого б не вчинив.

солотвино2

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *