В Чопі “ліквідували” інтернет-кидалу

шахраї«Кидалу» заарештовано, інших членів цієї злочинної шахрайської групи розшукують правоохоронці.

 Останнім часом в Україні набули поширення шахрайства, скоєні за допомогою всесвітньої мережі Інтернет.

 Найчастіше зловмисники пропонують дешево придбати в них якусь техніку чи інші коштовні речі, вимагають передоплату, а, одержавши від покупця гроші, просто викидають карточку мобільного телефону, й зв’язок з ними обривається…

 Ошуканим людям не залишається нічого іншого, як звертатися в міліцію за допомогою. Проте аферистів розшукати досить проблематично, адже діють вони, як правило, з іншого міста чи області, а жодних доказів, окрім Інтернет-оголошення та номера неіснуючого вже мобільного телефону потерпілий надати не може…

 Влітку минулого року до сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Закарпатській області надійшла оперативна інформація про те, що на території області діє група осіб, що причетна до скоєння Інтернет-шахрайств.

 Справою зайнялись правоохоронці, й було встановлено особу одного з учасників цієї злочинної групи. Ним виявився мешканець м.Чоп Ужгородського району Н. Знайшовся і  потерпілий від його злочинних дій-мешканець міста Житомир. Схема шахрайства була наступною.

 

Зловмисник дав в Інтернеті оголошення про продаж вантажного автомобіля, на яке відреагував згаданий житомирянин. Сторони зв′язалися по мобільному телефону й обговорили деталі оборудки. Покупець перерахував грошові кошти в сумі 24000 гривень на картковий рахунок мешканця Чопа, проте обіцяної вантажівки так і не одержав. Абонент просто перестав відповідати за вказаним номером телефона

 

Потерпілий звернувся із заявою в міліцію, й за даним фактом було порушено кримінальне провадження за ознаками ч.3 ст.190 Кримінального кодексу  України (Шахрайство). В ході розслідування справи правоохоронці встановили злочинну схему заволодіння коштами потерпілих, а саме:

 

  1. На безкоштовних дошках оголошень Інтернет–ресурсів, в друкованих засобах масової інформації, на телебаченні розміщається оголошення про продаж вантажних та легкових автомобілів, комплектуючих до них за цінами нижче ринкової вартості.
  2. Під час розмови з потенційними покупцями, потерпілих змушували перераховувати кошти в якості завдатку, або ж повну вартість за товар.
  3. Потерпілі перераховували кошти на карткові рахунки, власники яких знімали готівку, частину коштів залишали собі, а решту коштів передавали іншим особам, які були причетні до злочинної групи.
  4. Після отримання коштів від потерпілих, номери мобільних телефонів змінювалися та зобов’язання не виконувалися.   

 

За кожну ділянку злочинної схеми відповідали окремі учасники злочинної групи. На даний час відносно фігуранта справа–жителя Чопа  обрано міру запобіжного заходу–арешт. Слідство встановлює інших учасників групи та можливих потерпілих.

 

Наостанок правоохоронці вкотре звертаються до громадян із застереженням: будьте особливо уважними й обережними, коли читаєте інформацію про купівлю-продаж через мережу Інтернет. Особливу пересторогу мають викликати оголошення, де вказана надто  низька ціна товару чи послуги. Дуже часто за цим криються шахраї.

 Якщо ж ви таки стали жертвою Інтернет-«кидали», негайно звертайтесь в міліцію. Чим швидше надійде ваше повідомлення і чим більше у вас буде інформації про самого зловмисника, тим більше шансів, що правоохоронці його знайдуть і притягнуть до відповідальності.

 СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *