УжНУ – 43-й у рейтингу університетів України

універОпубліковано рейтинг університетів “Топ 200 Україна”

За його підсумками Ужгородський національний університет посів 43-тє  місце.

За результатами академічного рейтингу університетів до п’ятірки лідерів увійшли НТУУ “КПІ”, КНУ ім. Шевченка, Харківський національний університет ім. Каразіна, НаУКМА та НМУ ім. Богомольця

 

Центр міжнародних проектів “Євроосвіта” за погодженням із Міжнародною наглядовою радою представив сьомий академічний рейтинг університетів “Топ 200 Україна”, що опублікований у тижневику “Дзеркало тижня”.

Методика рейтингу побудована відповідно до міжнародних принципів ранжирування університетів і передбачає проведення порівняльного аналізу досягнень вищих навчальних закладів різних типів на основі низки універсальних критеріїв.

Протягом кількох років лідерами серед вищих навчальних закладів залишаються Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут” і Київський національний університет ім. Шевченка. Зберегли провідні позиції Харківський національний університет ім. В.Каразіна, Національний університет “Києво-Могилянська академія”, Національний медичний університет ім. Богомольця, які входять до п’ятірки лідерів.

За минулий рік низка університетів, що динамічно розвиваються, поліпшила свої показники в рейтингу “Топ 200 Україна”.

До п’ятірки лідерів наблизився Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”. Істотно поліпшив свої показники Національний університет “Львівська політехніка”, який увійшов у топ-10, Одеський національний університеті ім. Мечникова ввійшов у топ-20.

У низці університетів – НТУУ “КПІ”, КНУ ім. Шевченка, Національному аерокосмічному університеті ім. Жуковського “ХАІ”, Таврійському національному університеті ім. Вернадського, Донецькому національному університеті, Сумському державному університеті та інших – помітно активізувалося міжнародне співробітництво, збільшилася кількість програм студентського обміну й програм подвійних дипломів, розширилася участь у європейських наукових програмах.

КНУ ім. Шевченка ввійшов до шостої сотні університетів світу в рейтингу QS World University Rankings, НТУУ “КПІ” і Донецький національний університет – до сьомої сотні.

Переможцями конкурсу “Партнерство Еразмус Мундус” стали 17 університетів України. Кількість українських вишів – учасників європейських і міжнародних асоціацій за минулий рік збільшилася з 85 до 96. Зростає кількість іноземних студентів, що навчаються в українських університетах, де традиційно лідерами залишаються медичні ВНЗ

Відповідно до рейтингу Scopus лідируючі позиції зберігають КНУ ім. Шевченка і ХНУ ім. Каразіна. Значно поліпшили свої позиції у глобальному інформаційному просторі за рейтингом Webometrics НТУУ “КПІ”, піднявшись на 510-те місце, і КНУ ім. Т.Шевченка, що посів 704-те місце. Ефективна стратегія роботи в Інтернеті дала Національному медичному університету ім. О.Богомольця змогу піднятися в цьому рейтингу на 2000 пунктів.

Діяльність вищих навчальних закладів оцінювалася за допомогою агрегованого показника (інтегрального індексу), який формується на підставі індикаторів прямого вимірювання (80%), експертного оцінювання якості підготовки випускників вишів представниками роботодавців і академічного співтовариства (15%), а також із використанням міжнародних наукометричних і веб-метричних даних (5%). Інтегральний індекс представлено трьома складниками: якість науково-педагогічного потенціалу, якість навчання, міжнародне визнання.

Весь рейтинг дивіться тут: top200_table_ukr

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *