Ужгородцям радять захистити свої машини

угон2Більшість злочинів які скоюють в Ужгороді – це злочини проти власності. А одним із найпоширеніших серед них – є крадіжки з автомобілів. Цей вид злочину є досить актуальним та прибутковим в середовищі зловмисників. Нерідко, легкодоступними мішенями автівки робить недбалість їх власників. Власне кажучи, багато розуму для таких злочинів не потрібно…

Проаналізувавши всі звернення громадян, які надійшли до Ужгородського міськвідділу міліції з початку поточного року, можна зробити висновки, що в більшості випадків потерпілі самі спокушають таких пройдисвітів до скоєння злочинів. Майже в кожному зверненні до правоохоронців громадяни зазначають, що залишив чи залишила в автівці – гаманець, сумочку, мобільний телефон та інші речі, що мають хоч якусь цінність. У зв’язку з цим можна зробити висновки, що зловмисники скоюють правопорушення, перш за все через недбале відношення до своєї власності самих потерпілих. Варто пам’ятати, що окрім права на майно, ми маємо і обов’язок — забезпечити його збереження.

Аналіз показує, що найбільше жертвами серед власників автівок є чоловіки. Як правило крадіжки пов’язані з автомобілями скоюються у вечірній та нічний час. Для пройдисвітів не має значення, яка марка автомобіля, їх цікавилять лише те, що там знаходяться. Найбільш улюблені місця «роботи» злочинців є двори, стоянки без охорони та відео спостереження, а також парковки біля торгівельних і розважальних закладів. Часто, зацікавлення злодіїв викликають машини, залишені в малолюдних і погано освітлювальних місцях.

Як правило, у більшості випадків здобиччю автозлодіїв стають GPS-навігатори, відеореєстратори, автомагнітоли. З салонів авто також «зникають» гроші, гаманці, сумки і барсетки, мобільні телефонии, залишені документи тощо.  Слід пам’ятати, що для злодія, не має значення де лежить його здобич – на передньому чи задньому сидінні, в замкненому на ключ бардачоку чи зачиненому багажному відділенні. При цьому злодії псують замки дверей, розбивають скло, тим самим спричиняючи більший збиток, ніж вартість викраденого майна.

Для досягнення своїх злочинних цілей, зловмисники використовують будь-які способи. Найчастіше крадії проникають до автомобіля шляхом злом замка дверей салону або багажника, використовуючи проворот циліндра запираючого механізму, частіше зустрічається у випадках з автомобілями вітчизняного виробництва. При цьому у багажник автомобіля зловмисники проникають набагато рідше, ніж в салон, що пов’язано з можливістю оглянути салон заздалегідь на предмет наявності чогось цінного.

Слід зазначити, що для того щоб відкрито авто крадії викорисовують навіть сканер з метою перехоплення коду автомобільної сигналізації. В цьому випадку про несанкціоноване розкриття автомобіля попередить сигналізація з функцією зворотного зв’язку.

Також слід виділити розкрадання майна з автомобілів, які не пов’язані з проникненням в салон машини. В даному випадку предметами злочинних посягань можуть стати бічні дзеркала заднього виду, колеса, і навіть номерні знаки, які останнім часом теж привертають увагу злочинців.

Ужгородський міськвідділ міліції радить власникам автотранспорту, як максимально захистити своє майно та не стати жертвою злочинців:

 

  • не залишайте в салоні автомобіля речі, краще понесіть їх додому, в крайньому випадку заховайте їх як надалі;
  • не залишайте ключі в авто, навіть покидаючи її на декілька секунд;
  • виходячи з автомобіля навіть на короткий час, включайте наявну сигналізацію та інші засоби охорони;
  • залишаючи автомобіль на парковках біля торгівельних чи розважальних закладів ставте його, в місці, яке знаходиться в огляді відеокамер, та добре освітлені місця;
  • ніколи не залишайте свій автомобіль відкритим, навіть якщо ви вийшли на хвилинку, наприклад, купити що-небудь в магазині або кіоску;
  • завжди, покидаючи салон авто, перевіряйте, чи добре закриті двері і вікна автомобіля;
  • якщо ви залишаєте автомобіль на ніч, виберіть добре освітлене місце, та не залишайте автомашину в місцях з густою рослинністю;
  • ставте її впритул до стіни будинку або ближче до іншого автомобіля, щоб затруднити злочинцеві проникнення до неї.

 

Шановні громадяни! Сподіваємося, що наші поради, допоможуть Вам зберегти свої машини та речі, що в ніх знаходяться. Якщо Ваш автомобіль все ж таки обікрали, ні в якому разі не сідайте всередину машини, а відразу телефонуйте 102, чим раніше ви це зробите, тим швидше будуть знайдені злочинці. Пам’ятайте, цілісність та збереження автотранспортного засобу, в основному, залежить від Вас самих. Будьте обережні!

 

Діана ДОРОГІЙ,

Ужгородський МВ УМВ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *