Ужгородську богословську академію і надалі очолюватиме архімандрит Віктор Бедь

бедь23 червня 2014 року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету під головуванням ректора, професора архімандрита Віктора (Бедь) пройшло засідання науково-педагогічної ради академії.

На засіданні були розглянуті наступні питання:
1) Підведення підсумків 2013 – 2014 навчального року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія.
2) Підготовка до видачі дипломів випускникам академії.
3) Про підготовку до початку нової 2014 – 2015 н.р. вступної компанії до Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія за напрямом богослов’я (теологія).
4) Про рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня 2014 року (журнал № 25).

Відтак, отець ректор доповів науково-педагогічній раді академії про рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня 2014 року (журнал №25) щодо кадрових ротацій (про зміст якого стало відомо із ЗМІ), та зазначив що дане рішення не впливає на подальшу богословсько-освітню, наукову та структурну діяльність Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, яка є складовою (підрозділом) єдиного, нероздільного духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія – Карпатський університет імені Августина Волошина» що створений з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Україниської Православної Церкви та визнаного Міністерством освіти і науки України в галузі підготовки фахівців з вищою духовно-богословською освітою. Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія і надалі буде функціонувати і розвиватись як вищий духовно-богословський навчальний і науковий заклад в структурі Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія) за європейськими стандартами в галузі вищої богословської (теологічної) освіти.

Щодо питання про звільнення архімандрита Віктор (Бедь) з посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, то на дану посаду ректора УУБА-КаУ було призначено розпорядженням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви від 10 червня 2011 року за № 687 (а не рішенням Священного Синоду УПЦ). На сьогодні Блаженнійший Митрополит Володимир, за станом здоров’я, відійшов від управління справами Української Православної Церкви, тож відповідно з об’єктивних причин припинено і подальше виконання архімандритом Віктором (Бедь) тих доручень, які на нього було покладено особисто Предстоятелем УПЦ, а не Священним Синодом.

Заяву про зарахування до кліру Мукачівської єпархії УПЦ архімандрит Віктор (Бедь) не подавав та не просив Священний Синод УПЦ про такий перевід, як не просив і Високопресвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського про своє зарахування до кліру очолюваної ним єпархії, оскільки після прийняття чернечого постригу та возведення в сан архімандрита Святійшим Анфімом, митрополитом Фессалонікийським в м. Салоніки (Греція) 20 березня 2010 року, з благословення Блаженнійшого Володмира та Його Відпускної грамоти, архімандрит Віктор (Бедь) є кліриком Елладської Православної Церкви на кафедрі яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні Всесвятійшого Патріарха Константинопольського.

Про підготовку вище зазначених рішень Священного Синоду УПЦ (журнал № 25 від 19.06.2014 р.) архімандрит Віктор (Бедь) не був повідомлений, проекти даних рішень були підготовленні та прийняті без будь-яких попередніх консультацій та погоджень.

Тож зважаючи на те, що засновником і ректором Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія), у складі якого і діє як структурний підрозділ Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, є архімандрит Віктор (Бедь Віктор Васильович), то він і надалі залишається керівником як академії, так і університету. А Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету продовжує свою богословсько-освітню та наукову діяльність як вищий духовно-богословських навчальний заклад ІІІ-ІУ рівня акредитації.

Прес-служба УУБА – КаУ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *