Угорські “наці” облюбували Закарпаття

йоббікРозвиток українсько – угорських відносин , принаймні на офіційному рівні , грунтується на політиці добросусідських відносин , налагодженні співпраці в економічній , гуманітарній та культурологічної сферах життєдіяльності. Однак , крізь «дружні посмішки » Угорщини все частіше прослизають голодні погляди Австро – Угорської імперії , спрямовані на територію Закарпаття.

Про непомірно зростаючому апетиті офіційного Будапешта можуть свідчити ненароком загублені заяви парламентаріїв сусідньої країни про необхідність відродження « Великої Угорщини ». Причому , в «невинних » воланням до національної самосвідомості етнічних угорців все частіше « ненароком » згадуються історичні межі великої імперії , до складу якої входила і Закарпатська область . Чого тільки варті висловлювання лідерів політичної партії « Йоббік » , які під час перебування в жовтні ц.р. на Закарпатті заявили про те , що Україні необхідно повернути історично належить Угорщині територію.

А хто ж це такий « Йоббік » ? – Запитайте Ви . А відповідь дуже проста . Це одна угорська партія правого спрямування , яка бореться з циганами , євреями та іншими нетитульних націями. Звідси випливає , що вона не тільки праворадикальна , але і з елементами нацизму , ксенофобії , антисемітизму. Тут же згадуються їхні акції , марші та скандування , які , як по- мені , дуже нагадують Німеччину 1933-39 рр. . Але не будемо проводити аналогії. Візьмемо те , що відбувається сьогодні. Представники партії активно займаються спортом , військовою підготовкою , політичним вихованням молоді в дусі «любові до батьківщини ». Правда поняття « Батьківщини » у них включає і частину сусідніх держав.
Останнім з яскравих прикладів даного факту є « зліт » верхівки партії на Закарпатті та відповідні « полум’яні промови ».
Зокрема , депутат парламенту Угорщини від партії « Йоббік » Янош Волнера , що входив до складу « дружньої » делегації , заявив про те , що «у Угорщині з’явився шанс відродитися в рамках територій , як це було за часів князя Арпада ( Австро – Угорська імперія ) , і стати єдиною і цілісною » . Інший депутат угорського парламенту від цієї ж партії Евлід Новак , в інтерв’ю повідомив , що поїздка на Закарпаття була ні чим іншим , як виїзним засіданням партійної верхівки.

Питання тільки в тому , чому місцем свого засідання члени парламенту Угорщини обрали територію України ? Очевидно , вони вирішили заздалегідь доглянути , ніж можна буде поживитися , в разі реалізації територіальних амбіцій Будапешта .

І тут саме час би відреагувати органам державної влади Закарпаття , а також відповідним правоохоронним органам . Але реакції не було. У слідстві такого байдужого ставлення місцевої влади , потрапивши в окремі із сіл Берегівського району Закарпатської області можна легко переплутати країну перебування . Назви вулиць , установ , в т.ч. державних , вказані на угорській мові .

Звичайно , можна піти до сільської ради і там все стане ясно , подумаєте Ви . Але не тут-то було. І там вам ситуацію не прояснити . Прямо у фойє Вас зустрінуть український і угорський державні прапори , а представники української влади , ввічливо поцікавляться метою Вашого візиту , правда виключно угорською мовою.

Ось і виходить , що для « голодних амбіцій» Будапешта , і в першу чергу « Йоббіка » , ми самі пропонуємо « закарпатський ПИРІГ ».

Валентин КАРАСЬОВ

Цікаво, що “Йоббік” активно шукає собі союзників на Закарпатті серед знайдених – пробалогівські русини депутат Закарпатської обласної ради від “Єдиного Центра” Євген Жупан та депутат Мукачівської міськради Владислав Лецович. Факт присутності представників угорської радикальної партії на так званому “Закарпатському з’їзді русинів” тому є яскравий доказ.

uainfo.org

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *