У Виноградівському пансіонаті грубо порушується Конвенція про права інвалідів

виноградівський пансіонатЦе встановлено в ході візиту установи представниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з незалежними громадськими моніторами БФ «Розвиток».

177 підопічних проживають в належно облаштованих просторих кімнатах, в основному на двох. Особи з інвалідністю забезпечені візками і засобами малої механізації, працює бібліотека, кінозал та магазин за низькими цінами. Однак, незважаючи на потужну матеріальну базу, зафіксовано, зокрема, незадовільний рівень забезпечення медичною допомогою.

Так, минулого року лише п’ятеро підопічних змогли пролікувати соматичні захворювання в лікарнях, хоча в установі 97 осіб з інвалідністю, 16 важкохворих осіб, прикутих до ліжка. При цьому 13 осіб було направлено до обласної психіатричної лікарні с. Вільшани. Під час спілкування з підопічними з’ясувалось, що в опитаних майже 50-ти осіб найбільший страх викликає саме можливість потрапити на лікування в психіатричну лікарню. Як пояснив директор пансіонату, вони направлялися туди за паління в недозволенних місцях, за вживання алкоголю, за інші порушення.

Також виявлено незадовільний стан надання реабілітаційних послуг. Лише окремим особам з інвалідністю надаються медичні реабілітаційні послуги. Пересування на візках у закладі ускладнене через відсутність безбар’єрного простору.

Тридцять підопічних потребують підгузків, які видають по одному на добу. Жінки зовсім не забезпечені гігієнічними засобами. Рулон туалетного паперу видається один на квартал. Такий стан можна оцінювати як грубе порушення Конвенції про права інвалідів.

Більшість підопічних скаржились на погану якість харчування, несмачну і некалорійну їжу (а на момент візиту була виявлена недоварена перша страва, після обіду у багатьох вона залишилась у тарілках). Воду для пиття та предмети гігієни підопічні змушені купувати в буфеті за власні кошти.

Облік медичної документації відсутній, обхід медичний не ведеться, також було виявлено прострочені медикаменти. Водночас пацієнти одноголосно скаржаться на те, що персонал примушує їх купувати ліки за власні кошти.

У закладі грубо порушується Закони України «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, відсутній графік прийому підопічних директором, не забезпечено доступ до інформації про права людини та телефони/адреси органів влади для звернень підопічних, журналів відвідувачів, кореспонденції, книги скарг та пропозицій.

За результатами зазначених порушень прав підопічних пансіонату, виявлених під час моніторингового візиту, підготовлено листи керівництву Мінсоцполітики та Закарпатської облдержадміністрації.

Офіційний сайт Уповноваженого ВРУ з прав людини

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *