У Великому Березному судять голову райради Шукаля (фото)

Великоберезнянський районний суд розпочав слухання справи про ознаки корупційної діяльності голови Великоберезнянської районної ради Ярослава Шукаля. В суді присутні учасники бойових дій в зоні АТО, які свого часу вивели на світ Божий одну з оборудок голови райради з бюджетними коштами.

Суд по корупції голови Великоберезнянської районної ради Шукаля Я.Ю. відвідали депутати селищної та районної ради та прості громадяни. Дуже приємно бачити що їм не байдужа доля району. Повідомляє спільнота Спілка Учасників АТО Великоберезнянщини .

Закарпатські атовці виступили проти корупційних схем Великоберезнянської райради (відео) 

Голова Великоберезнянської райради Шукаль приховав у декларації боргове зобов’язання на 26 тисяч євро (документ) 

 

Слід нагадати, що Великоберезнянський голова, Ярослав Юрійович Шукаль у двох деклараціях особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2015 та 2016 роки, що зареєстровані у Єдиному державному реєстрі, не вказав відомостей про фінансові зобов’язання перед ТОВ «СКАЙ-ПОЛІМЕР» у розмірі 26 620,00 євро, порушивши таким чином ст.46 Закону України «Про запобігання корупції». За таке порушення передбачена кримінальна відповідальність, адже сума завідомо недостовірних даних перевищує 344,5 тис. грн. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає у такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн., громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Річ у тім, що в 2014 році, займаючись підприємницькою діяльністю, Шукаль Я.Ю. уклав договір про перевезення автомобільним транспортом поліетилену з Чехії для ТОВ «СКАЙ-ПОЛІМЕР». Вантаж потрібно було доставити з території Чехії до Київської міжрегіональної митниці. Однак до місця призначення товар так і не прибув, хоча й повідомлення про його зникнення, як вказано у рішенні суду, з боку перевізника вантажу, тобто Шукаля Я.Ю., до правоохоронних органів не надходило. Невідомо як пояснював не виконання умов договору Шукаль Я.Ю. своїм партнерам, але ТОВ «СКАЙ-ПОЛІМЕР» подало до суду про стягнення вартості втраченого вантажу. Отже, логічно буде припустити, що добровільно відшкодовувати втрачений вантаж перевізник не захотів.

До квітня 2015 року ТОВ «СКАЙ-ПОЛІМЕР» виграло від Шукаля Я.Ю. суди всіх інстанцій, а отже, рішення про стягнення з нього 26 620, 00 євро, або 445 485, 70 грн. (офіційний курс НБУ станом на 10.09.2014) в дії, остаточне і оскарженню не підлягає.

25 жовтня 2015 року Шукаль Я.Ю. взяв участь у виборах до органів місцевого самоврядування як перший номер у списку «Аграрної Партії» у Великоберезнянському районі. 8 грудня 2015 року депутати від «Аграрної Партії» та «Єдиного Центру» обирають Шукаля Я.Ю. головою Великоберезнянської районної ради. Взявши участь у виборах 2015 року та просуваючи себе на голову ради, Шукаль Я.Ю. не вказав борг у декларації, яку подав до Територіальної виборчої комісії. Не згадав про нього і пізніше в електронних деклараціях за 2015 та 2016 роки. Таким чином, як політик і як чиновник він вводив виборців та жителів району в оману щодо свого матеріального становища. Можливо, тому, що добре знав: виборці не дуже налаштовані голосувати за тих, хто йде у владу з величезними боргами, інакше, як їм можна доручити розпоряджатися бюджетними коштами.

Відразу після програшу в суді на Шукаля Я.Ю. було відкрито виконавче провадження про стягнення вказаного боргу, винесено постанову про арешт його майна та оголошення його в розшук. Що дивує, майно правоохоронні органи не знайшли, після чого провадження закрили, а Шукаль Я.Ю. переписав все майно на інших осіб. Тож, коли провадження було поновлено, фігурант справи вже був без майна, зате отримував заробітну плату як голова райради і з нього почали стягувати приблизно по 500 гривень щомісяця. І про це теж у деклараціях ніде йдеться. За простими математичними підрахунками, щоб погасити борг, Шукалю Я.Ю. потрібно перебувати на посаді голови райради 83,3 роки. Можливо, саме тому він самостійно призначав собі великі премії.

Що ж маємо у підсумку? Чиновника, який розпоряджається бюджетними коштами з власним півмільйонним боргом та звичкою не виконувати взяті на себе зобов’язання. Ще один цікавий факт. Автомобіль, на якому їздить голова райради (Skoda superb 2014), коштує приблизно стільки, як не сплачений борг. Звичайно, автомобіль також не його, бо зареєстрований на тещу-пенсіонерку.

Голові Великоберезнянської райради Шукалю загрожує 2 роки ув’язнення (відео) 

Голові Великоберезнянської райради прокуратурою вручено підозру у корупційному злочині

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *