У Перечині суддя-п’яниця Амарович розглядатиме скаргу свого ужгородського колеги-п’яниці Ротмістренка

РотмістренкоСьогодні, 6 жовтня о 10:00, в Перечинському районному суду Закарпатської області під головуванням судді Амаровича В.П. буде розглядатися адміністративний позов судді Ужгородського міськрайонного суду Ротмістренко М.В. до Інспектора роти №8 батальйону Управління патрульної поліції у містах Ужгороді та Мукачеві рядового поліції Василечко О.В. про визнання протиправною та скасування постанови від 17 серпня 2016 року про керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння. Відтак, умовну назву дана судова справа буде мати “Суддя Ротмістренко проти Нова Поліція”.
17 серпня цього року при в’їзді в Мукачево патрульні поліцейські за неввімкнутий поворотник зупинили авто марки BMW X5 (д.н.з АА9549ІА). Водієм виявився суддя Ужгородського міськрайонного суду Михайла Ротмістренко, який при спілкуванні з поліцейськими подавав явні ознаки алкогольного сп’яніння та спочатку цікавився, “ко туй начальник”, а відтак, вимагав, щоб на місце події “викликали начальника обласного ДАІ”, головного міліціонера області, прокурора області, головного суддю Апеляційного суду “і всіх остальних”.
Відмовившись від освідчення вмісту алкоголю в крові на місці, водій погодився проїхати з патрульними на освідчення до Мукачівської ЦРЛ. У цей час стояла припаркованою на узбіччі з увімкненою “аварійкою”. У підсумку у крові М.Ротмістренка було виявлено 2,4 проміле алкоголю при допустимій нормі 0,2. Тобто, що в 11 разів перевищує максимально допустиму законодавством норму.
На порушника склали протокол за адміністртивне правопорушення відповідно до ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння), що передбачає штраф у 10 тисяч гривень та позбавлення права керування транспортним засобом на 1 рік.
Розгляд даного адмінпротоколу було призначено на 30.09.2016 р. о 11:00 в Мукачівському міськрайонному суді (м. Мукачево, вул.К.Беляєва, 8) під головуванням судді Носов В.В. Однак з невідомих суду причин Ротмістренко. М.В., як особа, що притягується до адмінвіповідальності, не з’явився в засідання, а також в суді не було належних відомостей про вручення йому судової повістки, тому розгляд справи перенесли на 17 жовтня о 13:00.
Вочевидь ужгородський представник Феміди, оскаржуючи дії поліції, в такий спосіб намагається “відбілити свою п’янку” та уникнути відповідальності, замість того щоб показати приклад законослухняності, відповівши перед законом за очевидне порушення допустимої норми алкоголю в 11 раз.
Чи очікувати законного рішення від Перечинської Феміди є сумніви. Оскільки головуючий суддя Віктор Амарович сам сумновідомий громадськості керуванням в стані алкогольного сп’яніння. Саме він, обіймаючи на той час посаду голови Перечинського суду, 09 липня 2014 р., кермуючи п’яним, скоїв смертельне ДТП на Ужгородщині та обірвав життя 33-річного закарпатця. Очевидці вказували, що у водія-судді був виразний запах алкоголю. На освідченні в наркодиспансері Ужгорода, куди, аби він не уникнув покарання, з’їхалися журналісти та громадські активісти, В.Амарович намагався викрутитися і казав спочатку, що пив ще в неділю, а потім під час слідства стверджував, що приймав ліки.
Вже майже як рік Прокуратурою Закарпатської області направлено до суду обвинувальний акт стосовно п’яного ДТП із летальним наслідком за вчинення суддею В.Амарович кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.
За цей час ще жодного разу не відбувся розгляд даної резонансної справи по суті. Оскільки на попередньому засіданні адвокат Амаровича вніс клопотання про перенесення розгляду у зв’язку із станом хворобою його підзахисного, справу перенесли на кінець жовтня.
В свою чергу вище суддівське керівництво в Києві вирішило не відстороняти суддю, оскільки на їх думку відстороненню підлягають лише справи по корупції. Тому суддя Амарович повернувся “вершити правосуддя”.
Тобто виходить, що коли суддю-п’яницю треба судити він раптово стає “хворий”, а коли він судить інших – то ні.
Громадський правозахисник Віталій Грегор

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *