У Мукачівському психоневрологічному інтернаті підопічні продовжують жити у неприйнятних умовах (ФОТО)

інтернат412 липня 2016 року моніторингова група у складі регіонального координатора Уповноваженого взаємодії з громадськістю у Закарпатській області Олега Григор’єва та незалежних громадських моніторів національного превентивного механізму перевірили, як дотримуються права людини в Мукачівському психоневрологічному інтернаті.

У зазначеному закладі проживають 96 жінок і 19 чоловіків, 45 із них є недієздатними.

У ході відвідування інтернату були оглянуті житлові кімнати, медичні, культурно-дозвільні, лікувально-трудові, адміністративно-побутові та службові приміщення; вивчені особливості надання медичної допомоги та реабілітації підопічних.

Варто зауважити, що під час попередніх візитів до закладу монітори виявили низку грубих порушень, щодо усунення яких були надані рекомендації Уповноваженого з прав людини, проте більшість із них виконані не були.

Монітори відмітили, що під час інтерв’ювання підопічні відповідали односкладно, були замкнені та перелякані, боялись говорити.

Трудова реабілітація підопічних фактично зведена до їх роботи в підсобному господарстві. Зі слів підопічних, які працюють у підсобному господарстві, їх день розпочинається о 6:00, сніданок – о 6:30, а потім вони пішки йдуть на поле працювати, до 18:00. Тих, хто не бажає працювати, лякають тим, що зачинять у підвалі або відправлять до психлікарні у Вільшани. Крім того, як вказано у відомостях, за важку роботу в полі підопічним платять на місяць всього від 10 до 25 гривень. Четверо ж осіб взагалі постійно проживають не в інтернаті, а у підсобному господарстві.

В інтернаті відсутні належні умови проживання. Ліжка розташовані впритул одне до одного, порушується право на приватність – між санвузлами немає перегородок. Штучне освітлення в кімнатах недостатнє. Туалетний папір і мило підопічні купують за власні кошти. На складі монітори виявили всього 20 підгузків, при цьому лежачих хворих у закладі – 10 осіб. Замість підгузків використовують ганчірки. Зі слів опитуваних, постільні речі змінюють раз на місяць. Крім того, лежачі хворі мешкають на верхньому поверсі, а ліфт в установі відсутній.

Недостатньо у підопічних місця для відпочинку – половина двору захаращена будівельними матеріалами, лавочки зламані, тому вони змушені сидіти на бетонних підпорах. Також під час візиту моніторинговою групою була виявлена боса жінка, яка лежала на землі з ковдрою на голові. Персонал не звертав на неї уваги.

З метою розв’язання зазначених та інших виявлених проблем готуються відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.

інтернат2

інтернат1

інтернат3

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *