У Хусті затвердили ставки податку на нерухомість

30 січня на I пленарному засіданні XI сесії Хустської міської ради VI скликання депутати ухвалили рішення про затвердження положень та ставок місцевих податків та зборів на території міста Хуст відповідно до норм Податкового кодексу України.

гривняВідповідне рішення депутати ухвалили одноголосно.

«З 1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу. Змінено і перелік місцевих податків та зборів. У місті Хуст планується встановити два нові податки: податок на майно та єдиний податок. Податок на майно у своїй структурі має податок на нерухоме майно, плату за землю та транспортний податок», – зазначив на сесії виконуючий обов’язки управління економіки Степан Удут.

Транспортний податок визначений Податковим кодексом України і сплачуватиметься до міського бюджету за автівки, які використовуються до п’яти років та мають об’єм двигуна понад 3 тис. куб. см. – 25 тис грн за рік.

Також депутати визначили розмір єдиного податку. Його міська рада залишили без змін для підприємців I та II-ї категорій. Перша група сплачуватиме 10 % від мінімального розміру  заробітної плати, друга – 20 %.

Визначила ставки податку на майно, який мешканці міста сплачуватимуть за квартири та будинки. Згідно з прийнятим рішенням, хустяни будуть платити податок за площу понад 60 кв. м для квартир та понад 120 кв. м для будинків. Якщо у власності є кілька квартир, то їх площа сумується. Якщо у власності є і квартира, і будинок, то їх площа додається і податок нараховують на площу понад 180 кв. м.

Ставка податку для об’єктів житлової нерухомості, встановлюється у розмірі 0,2% мінімальної заробітної плати, що у грошовому виразі складає 2,40 грн. за 1 кв. м оподаткованої площі. Нежитлової нерухомості, що використовуються для комерційної діяльності встановлено на рівні 0,3%, що у грошовому виразі складає 3,60 грн. за 1 кв. м оподаткованої площі.

Звільнено в 2015 році від сплати податку на нерухоме майно об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої статутами (положеннями).

Ще одним рішенням ухвалено акцизний податок на рівні 5% з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Прийняли міські депутати і ставки земельного податку:

Ставка податку на земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку для сільськогосподарських угідь у розмірі 0,1% від їх нормативної грошової оцінки (рілля, сінокоси, пасовища); 0,03% для багаторічних насаджень від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку встановлюється на земельні ділянки, у розмірі 10% від їх нормативної грошової оцінки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної власності), що прирівняні до плати за оренду земельних ділянок.

 Ставка податку на земельні ділянки, де не проведена нормативна грошова оцінка, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі 1% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області. 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *