У берегівському костелі провели концерт та нічну екскурсію (фото)

14 вересня, ввечері старовинний римсько-католицький костел у Берегові був вщерть заповнений прихожанами та туристами. Берегівський храм приєднався до акції «Ніч собору».

костел

Саме цього дня тут відбувалися декілька значимих подій. Програма свята розпочалася о 17-ій годині із демонстрації фото- та відеоматеріалів зі життя костелу. Далі у приміщенні храму з особливою духовною атмосферою провели церковну службу. Проповіді та благословення виголосив єпископ-ординарій Мукачівської дієцезії Антал Майнек та настоятель парафії  у Берегові Антал Мікхельс. Варто зазначити, що богослужіння відбувалося під музичний супровід старовинного органу, який встановили тут ще в 1899 році.  На свято в костел були запрошені й міський голова Берегова Золтан Бабяк зі сім’єю. Також цього дня до храму завітали і почесні гості з Угорщини.

Опісля священнослужителі разом з сімейними парами провели хресну ходу, під час якої освятили 15 стацій, що розташовані на подвір’ї римсько-католицького костелу.  Так, на кожній спеціальній дерев’яній табличці – цитата з Євангелія. І кожна з них символізує певну частину шлюбу, події та труднощі сімейного життя. Тож, прихожани, які хочуть зміцнити свій шлюб матимуть змогу помолитися біля кожної зі стацій на Шляху подружніх пар. Для цього за ініціативи Угорського руху Шонштатт навіть було розроблено спеціальну брошуру з молитвами. Ідею подібної хресної ходи запозичили з Австрії.

Близько 7 вечора у костелі розпочався концерт хору Національної філармонії Угорщини на чолі з диригентом Анталом Матяшем. Впродовж двох годин професіонали виконали твори світової музичної класики, серед яких Ференц Ліст, Бела Барток, Сергій Рахманінов. Аудиторія захоплено аплодувала віртуозам хорового мистецтва та ніяк не могла розпрощатися з угорськими гостями.

Також у програму «Ночі собору» включили екскурсію. Усі охочі мали змогу пройтися нічним костелом та зокрема потрапити на балконну частину, а це на 35-метровій висоті. У супроводі волонтера потрібно було лізти дерев’яними драбинами, минаючи діючий старовинний дзвін. Зі самого балкону вдень можна побачити майже все Берегово. А вночі – помилуватися вогнями 950-річного міста. Загалом така екскурсія вгору – не для слабкодухих. Від висоти просто може запаморочитися в голові! Проте бажаючих оглянути нічне Берегово виявилося аж близько сотні.

Отож, можна впевнено констатувати, що таке свято костелу вдалося на славу. Усі отримали те, що хотіли: духовні сили, моральні настанови, естетичне задоволення, нові знання, справжню пригоду. Тож, у костелі обіцяють і надалі організовувати подібні акції.

костел7 костел костел2 костел3 костел4 костел5 костел6

beregszasz.com.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *