“Свободівці” готові стріляти у міліціонерів

Нардеп-“свободівець” Юрій Сиротюк попереджає, що після побиття депутатів у Гостинному дворі точку відліку перейдено. Його предки за таке вбивали на місці, й він здатен на адекватну реакцію.

Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

“Є об’єктивною річчю те, що я є народний депутат України, маю посвідчення, я є недоторканний. Учора на жодного міліціонера це не діяло. За законом я можу давати вказівки їм припинити правопорушення. Але жоден міліціонер, окрім підполковника Онищенка, не зреагував на мої законні вимоги. Мене били кулаком в обличчя публічно, не ховаючись. Прямим текстом мені казали, куди я маю йти російською мовою. У мене тоді було єдине бажання – зробити, як Запорожець у Семиполку, піти взяти якогось ствола і їх пристрелити. Учора це перейшло межу особистої образи”, – сказав він.

Сиротюк наголосив, що взагалі не діє закон про статус народного депутата.

“Депутата Міщенка вперше за історію незалежної України затримали. “Пофіг нам твоє посвідчення”, – сказали йому. У народного депутата  Гелевея витягнули з рук посвідчення, кинули на землю і топтали ногами. Всі це бачили. У нашій країні закон про народного депутата не діє, також і закон про міліцію. Адже кожен працівник міліції повинен представитися, оголосити, що здійснюється правопорушення і оголосити статті Конституції, розповісти про відповідальність. Учора була німа міліція. Не було жодного попередження. Були тупі сліпі дії. При чому, здається, ще й комерційно мотивовані. Били журналістів. Одного фотокора ні за що вдарили кулаком в обличчя. Іншому закрутили руки і тягнули. При мені за ноги волочили молоду дівчину, головою об землю. Не знаю, що вона за терористка і що вона такого зробила”, – розповів “свободівець”.

Він каже, що такого розвитку подій навіть не міг собі уявити.

“Я вчора на зустрічі з міністром Захарченком поставив два питання: “Якщо закон не діє, то нам не потрібно носити посвідчення? Якщо діє закон сліпої сили, то ми прийшли до вас, пане міністре, і повинні вас набити? Якщо діють такі закони, ми повинні закликати людей, брати граблі в руки, брати зброю в руки і скидати владу, яка  нищить свій народ?” Від міністра я відповіді не почув. Той запевнив, що вони будуть розслідувати, створять групу робочу. Ми вимагали, щоб на час розслідування відлучили керівників міліції, які там були. Вони нам це пообіцяли. Не вірю я міліції. Не вірю, що вони це зробили. Думаю досі працює і полковник Алєксандров і той другий, який кидався на мене з матами”, – вважає Сиротюк.

“Свободівець” розповів, що півгодини нардепи розмовляли з міністром, але той ніяк не зреагував на затримання Міщенка.

“Ми йому кажемо, що в автозаку сидить народний депутат Міщенко. Що би мав робити міністр? Це – НП всеукраїнського масштабу, недоторканна особа сидить в автозаку. Він мав терміново дзвонити. Випускати, а він спокійнісінько дивився нам в очі і сміявся: “Ну, нехай посидить Міщенко”, – казав. Це – зневага не над нами. Вони звикли, що “Свобода” вільно ходить по вулицях і її можна бити. Увечері його випустили з автозаку і почали випихати за межі відділку. Коли Кошулинський, заступник голови Верховної Ради, до них приїхав, вони сказали йому, що ніякого Міщенка у нас немає. Людину викрали. Ми перейшли якусь певну точку відліку. Що робити звичайному хлопцеві чи дівчині, що робити студентові Індилу як людині? Треба оборонятися, захищати своє життя, бо заведуть і вб’ють”, – розмірковує він.

Сиротюк каже, що “це просто якась людська образа, коли з усіх боків вони бють куди бачать”.

“Ми готові нести відповідальність за кожне слово. Я – чоловік, я не прикриваюся статусом народного депутата. Але я більше ніколи не потерплю, якщо якась група людей у бандитський спосіб таке буде робити. Ми – чоловіки, наші діди були козаками, за таке вбивали на місці. Таке зробив селянин Запорожець. Якщо міліція хоче такий тип поведінки, вона буде. Але це не ми хочемо. Ми “свободівці”. Більшість із них – нащадки окупантів. Ну, не подобаємося ми їм. Але хай запхають це собі по далі. Є закони. Ми вимагаємо, що полковник Алєксандров повинен сидіти у тюрмі. Це – замах на народного депутата. За такий злочин передбачено до восьми років тюрми. Луценко сидить за дурницю. Вчора один полковник керував, щоб жорстко били депутатів, хоча мав би захищати їх”, – каже нардеп.

Він зітхає: “Я не знаю, що далі робити. Ми підемо до Генпрокурора, він “поулибається”. Захарченко говорив нам, що ми вчора були на боці одних рейдерів, а були ще інші. Тобто дітки, студенти – це, на думку міністра, рейдери. А ми ніби на боці одних рейдерів і натякав, що ми навіть заробляємо щось так. Я думаю, що має бути адекватна людська відповідь. Я вже не говорю про Конституцію і відповідальність депутата. Є людина, депутат, чоловік, вони образили людську гідність”.

“Свободівець” запевнив, якби вони хотіли з ним битися, то він би бився.

“Але вони не хотіли битися, вони прагнули принизити. Коли ту дівчину тягнули, було просто страшно. Коли я підбіг, затримав, щоб вони її не тягнули. Вони відпустили її. Значить вона не була ні в чому винна. Учора це був звірячий інстинкт. Їм сказали, що можна депутатів бити, що треба їх провчити і вони це робили. На такі виклики мають бути адекватні виклики. Я мав три зустрічі в неділю по Черкащині. Люди вимагають, щоб ми щось робили з цією владою. Будемо щось робити”, – наголосив політик.

 

Злата УГРИН

http://gazeta.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *