Свій виступ хор «Кантус» присвятив поезії Шевченка (ФОТО)

Сьогодні у новому мистецькому центрі «Галерея Ілько» відбувся концерт «Цвіт. Чи я жичу?…». Це спільний проект Академічного хору «Кантус» (Ужгород), композитора Богдани Фроляк та співачки Наталії Половинки (Львів).

В Ужгороді відбувся концерт хору «Кантус», присвячений поезії Шевченка (ФОТО)

До програми увійшли поезії Тараса Шевченка голосом народної пісні та сучасних українських композиторів Богдани Фроляк та Валентина Сільвестрова.

Автором ідеї є член Національної Спілки композиторів України та  Міжнародної Асоціації Нова Музика Богдана Фроляк. Авторка симфонічних та камерних творів викладає композицію у Львівській державній консерваторії ім. М.Лисенка.  З ужгородським колективом співпрацює вже не вперше.

Родзинкою виступу стало виконання  творів Кобзаря Наталкою Половинкою. Її спів відзначився внутрішньою напругою й гострим драматизмом, завдяки чому твори сприймались глибше. Вона  одна з небагатьох у світі виконавців традиційного співу як такого в усіх його жанрах:  від давніх українських наспівів до сучасної академічної та імпровізаційної музики.

Співачка закінчила Львівську державну консерваторію імені Миколи Лисенка (клас фортепіано Марії Тарнавецької), стажувалася у Центрі Єжи Ґротовського (Понтедера, Італія). Є лауреатом Національної премії України імени Тараса Шевченка

У 2001 р. року спільно з режисером Сергієм Ковалевичем Наталія Половинка заснувала міжнародний мистецький центр «Майстерня пісні». Є  авторкою музичних і театральних проектів «Вони йдуть», «Homo Ludens», «Колодязь», «Ірмос», «Собор», «Квітка-невіста», «Вість літа»,  «Весілля» та інших.

З 2008 року вона солістка та педагог Державної академічної чоловічої хорової капели хлопчиків та юнаків «Дударик» (Львів). Створивши оригінальну методологію роботи з голосом, Наталя Половинка веде майстерні голосу та співу в Колумбійському, Пенсильванському, Єльському університетах (США), Уельському університеті (Великобританія), вона педагог студії «Ательє» Міжнародного інституту Єжи Ґротовського (Польща).

Оксана Чужа, Закарпаття онлайн. Фото  автора

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *