Categories Новини

Що очікує на закарпатців з встановленням нової ціни на газ

газКабінет Міністрів України з 1 травня 2016 року встановив нову ціну на природний газ для потреб населення та ТКЕ – 6 879 грн. за тис. куб. м. Тим самим скасовано так звану “соціальну норму” обсягом 1 200 куб. м на опалювальний період за ціною 3 600 грн. за тис. куб. м.

Підвищення вартості ресурсу  до рівня імпортної ціни не наближає український газовий ринок до європейських стандартів, адже такі зміни не сприяють покращенню якості обслуговування клієнтів, модернізації газових мереж та інвестиціям у безаварійне газопостачання. Внаслідок зміни ціни на природний газ, при якій тарифи «Закарпатгазу» та «Закарпатгаз Збуту» залишені на попередньому рівні, споживачі Закарпатської області будуть позбавлені можливості відчуття реального поліпшення якості послуг.

Таке реформування газового сектора підтримає лише компанію-монополіста на ринку – НАК «Нафтогаз України», яка отримає 71,8% коштів від встановленої ціни на газ.

«Встановлення економічно обґрунтованої ціни, безперечно, має право на існування, але такі реформи повинні враховувати інтереси всіх учасників ринку. В першу чергу, необхідно враховувати інтереси споживачів блакитного палива – громадян України, їх платоспроможність. Підвищення вартості ресурсу, яке враховує інтереси та потреби лише однієї компанії, проте не враховує інтереси громадян України, може призвести лише до збільшення соціальної напруги у суспільстві та зростання рівня заборгованості», – коментує директор ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томинець.

У новій ціні вартість послуг газорозподільної компанії, що спрямована на забезпечення стабільної та безпечної роботи газорозподільних мереж становить 10,6% коштів, сплачених споживачами за кожен кубометр використаного блакитного палива. Тоді як в країнах Європейського Союзу ця складова в середньому – 26%.

Таким чином, недофінансування галузі призводить до очевидних результатів: застарілих морально та зношених фізично газових мереж, збільшення втрат газу та ризику виникнення аварійних ситуацій. До того ж, рівень заробітної плати працівників компанії залишається традиційно низьким і становить 57,8% від середньогалузевого, що призводить до відтоку висококваліфікованих кадрів. У 2015 році плинність кадрів на підприємстві склала 22%.

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *