Румунія почала процедуру викупу земель, що прилягають до майбутнього мосту через державний кордон з Україною

        У неділю (25.09) Геннадій Москаль на запрошення префектури повіту Марамуреш (Румунія) відвідав м.Бая-Маре, де в ці дні проводиться традиційний фестиваль каштанів. Керівник Закарпаття зустрівся з префектом повіту Себастіаном Міхаєм Лупуцом, а також представниками повітової ради та мерії міста, щоб обговорити питання співпраці двох прикордонних регіонів України та Румунії.
Як поінформував префект Міхай Лупуц, Румунія вже почала процедуру викупу земель, які знаходяться в приватній власності й прилягають до майбутнього мосту через Тису. Міст, який має з’єднати дві країни в районі румунського м.Сігет Мармацієй та українського с.Біла Церква (Рахівський район), уже спроектований, однак його будівництво не починається через незакінчену процедуру узгодження документів на рівні урядів двох країн.
Г.Москаль запевнив, що з українського боку жодних проблем із будівництвом під’їзної дороги та розбудови інфраструктури не виникне.
В ході зустрічі піднімалися також питання відновлення історичної залізниці з Рахова до румунського м.Бистриця, яка була збудована 120 років тому.
– Минулого року я вже ставив питання про необхідність запуску залізниці, яка дала б величезний поштовх розвитку туризму та економіки прикордонним регіонам наших країн, – зазначає Г.Москаль. – Однак тодішній уряд Румунії відповів, що не бачить у цьому економічної доцільності. Зараз цю позицію може переглянути новий уряд, принаймні, префектура Марамуреша висловлюється однозначно за відновлення історичної залізниці.
Г.Москаль та С.Лупуц домовилися про організацію спеціальної зустрічі за участі експертів від Закарпаття та Марамуреша для детального обговорення питань транскордонного співробітництва між двома регіонами. Така зустріч у розширеному форматі відбудеться в Бая-Маре або Ужгороді ще до кінця цього року.

moskal

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *