Categories Новини

Рулетка для абітурієнтів 2013

У 2013 році учасники зовнішнього незалежного оцінювання зможуть скласти до 4 тестів з 11 навчальних предметів на вибір. До переліку ЗНО-2013 додано світову літературу.

Міністерство освіти ухвалило наказ про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2013 році.

Згідно з наказом, у 2013 році до переліку предметів зовнішнього оцінювання додано світову літературу. Отже, ті абітурієнти, які виявлять бажання вступати до вищих навчальних закладів у 2013 році, матимуть можливість обрати до складання не більше чотирьох із 11 запропонованих навчальних дисциплін, серед яких: українська мова і література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, географія, фізика, хімія, російська мова, світова література, а також одну з іноземних мов за вибором – англійську, німецьку, французьку або іспанську.
Учасники тестування матимуть можливість скласти тести з історії України, всесвітньої історії, математики, біології, географії, фізики та хімії мовами національних меншин. Тест зі світової літератури буде перекладений російською мовою.

Реєстрація абітурієнтів для участі у ЗНО розпочнеться у січні.

Розробляти та укладати тести доручено фахівцям Українського центру оцінювання якості освіти. Будемо сподіватися, що вони врахують побажання шкільних педагогів і випускників, учасників ЗНО минулих років. За великим рахунком, учень, для вступу до вишу має продемонструвати не енциклопедичні, а в цілому універсальні знання дисципліни, її ази. А тести попередніх років з окремих предметів часом якраз і «грішать» украй високою складністю. Самі педагоги визнають: навіть здібній та старанній дитині важко написати тест на високий бал, якщо вона відвідувала лише уроки, а не займалася з репетитором.

Результати ЗНО зараховуються як вступні випробування до вищих навчальних закладів при проведенні вступної кампанії 2013 року, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та бакалавра, а також спеціаліста і магістра медичного та ветеринарного спрямувань.

Однак, не забуваймо, що й середній бал атестату поки що ніхто не скасовував. Чи потрібно його враховувати при вступі до вищого навчального закладу та чи сприяє це справедливому відбору абітурієнтів? – питання поки що залишається відкритим.

Наталія Гончарова,

студентка Сумського державного університету

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *