Публічна заява-спростування вірменської громади щодо ганебного вчинку міського голови м. Ужгород Богдана Андріїва

Закарпатські вірмени глибоко обурені цинічним вчинком за участі Ужгородського міського голови Богдана Андріїва.

Посольству Вірменії в Україні
Союзу вірмен України
Товариству вірменської культури Закарпаття «АРАРАТ»
Ужгородській міській раді Закарпатської області
ЗАСОБАМ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ЗМІ)

ПУБЛІЧНА ЗАЯВА-СПРОСТУВАННЯ
з метою врегулювання та недопущення ескалації в подальшому конфлікту

Згідно інформації поширеної сьогодні в ряді центральних та регіональних ЗМІ з посиланням на кореспондента УНН (unn.com.ua) Катерину Ірху, дослівно: «Представники вірменської громади Закарпаття від імені голови Союзу вірмен України Вілена Шатворяна передали почесну нагороду меру Ужгорода Богдану Андріїву за сприяння у встановленні пам’ятного хреста-каменю у центрі міста.»
http://www.unn.com.ua/…/1566257-rekviyem-iz-vshanuvannya-pa…

Офіційно публічно заявляємо, що мер Ужгорода Богдан Андріїв не надавав жодного сприяння у встановленні дорогоцінного пам’ятного хреста-каменю у центрі міста Ужгород, який є священним місцем, та має дуже велику історичну, культурну та духовну цінність для всіх вірмен, куди вони можуть прийти і вшанувати пам’ять співвітчизників, загиблих під час геноциду 1915 року. А відтак, як урочисте вручення йому, так і отримання міським головою вищезазначеної нагороди – це біль ніж цинічно та негідно.

Пам’ятний хрест-камінь «Хачкар» було встановлено в Ужгороді на Київській набережній біля Закарпатського обласного драмтеатру, рік тому, а саме 16.05.2015 р., в пам’ять про 100-річчя геноциду вірмен Османською імперією в 1915 р.
Всі витрати по виготовленні, організації доставки та встановленню цього пам’ятного знаку було здійснено за кошти окремих небайдужих вірмен, що проживають в Закарпатті і поза ним, серед яких Arsen Melkumyan, меценат і почесний консула Вірменії в Закарпатті Карлен Ширинян та виключно завдяки безпосередній участі Гаспарян Вануша Аветисовича та Гаспарян Аветіка Ванушовича, зокрема, щодо вирішення питання по наданню земельної ділянки для встановлення даного пам’ятника та доставці Хачкару із Вірменії в Ужгород.

Водночас, хочемо зауважити, що щоденну допомогу та контроль за процесом організації площі (облагородження, прибирання тощо) для майбутнього пам’ятнику і його безпосереднє встановлення здійснював саме вірменин ‪#‎Вануш_Гаспарян‬ – активний учасник столичного ЄвроМайдан – EuroMaydan, який 18 лютого 2014 року під час ‪#‎Революції_Гідності‬ зазнав в Маріїнському парку біля Верховної ради України важких тілесних травм від «беркута» за участь у мирній протестній акції (вибито 15 зубів, отримано перелом лівої руки та кісток носа, фаланги середнього пальця правої руки, ушкодження по всьому тілу, в т.ч. голови із десятком швів), волонтер Батальон “АЙДАР” та інших українських підрозділів, який з перших днів визвольної російсько-української війни по сьогоднішній день безпосередньо доставляє волонтерську гуманітарну допомогу наших українським військовим в зону ‪#‎АТО‬ на Схід України.

Більше того міським головою на той час був Віктор Погорелов, який безпосередньо головував на засіданні виконкому, який надав дозвіл на встановлення цього хреста-каменю. А відтак, Богдан Андріїв не мав і не міг мати фізично жодного відношення до його встановлення.
Ми нічого особистого проти міського голови м. Ужгород Богдана Андріїва не маємо, однак вважаємо, що даний вчинок – отримання цієї незаслуженої нагороди – є більш ніж ганебним і не гідним першої посадової особи міста.

«Гра на крові.. крові мільйонів вірмен, що загинули при їх геноциді Османською імперією в 1915 р., є недопустимою, бо вони заслуговують елементарної поваги до їх пам’яті, а не цинізм із незаслуженого нагородження осіб, які жодного відношення не мають до встановлення в Ужгороді пам’ятного Хачкару як символу вшанування їх пам’яті» – доповнює закарпатський вірменин Вануш Гаспарян – Вано.

Ми впевнені, що це нагородження допущено помилково, а тому мають публічно вибачитись як ті особи, які вручали дану нагороду Б. Андрієву, так і сам міський голова. Зокрема, вважаємо, що останній має видалити відповідний текст із свого інтернет-видання http://uzhgorod.net.ua/news/93499 .

Принагідно звертаємось до всіх незаангажованих ЗМІ опублікувати текст даної заяви-спростування з метою врегулювання та недопущення ескалації в подальшому цього конфлікту. А в подальшому просимо перед публікацією з’ясовувати як свої першоджерела, так і правдивість поданої інформації

На фото, що додається до тексту даної заяви, зазначені всі ті, які змогли прийти сьогодні вшанувати пам’ять загиблих вірмен при їх геноциді в 1915 р., та повністю підтримують даний текст.

З повагою, від вірмен Закарпаття – Avetik Gasparyan
від імені громадських організації та активістів – Віталій Грегор
24.04.2016 р.

вірмени

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *