Прокурор Сидорчук оголосив війну сепаратистам

сидорчук

 Прокурор Закарпатської області Олег Сидорчук звернувся до усіх закарпатців із застереженням не піддаватися на провокаційні сепаратистські заклики.

 

 «На моє переконання, – наголосив Олег Олександрович,  у нашій державі ситуація поступово вирівнюється. Впевнений, що краяни свідомі того, що усі ми в цей непростий для країни час, повинні згуртуватися і не дозволити розділяти нас, українців, за будь-яким принципом, чи то національним, чи то мовним.

 

 

Адже  Закарпаття – багатонаціональний край і тут люди вільно спілкуються кількома мовами, при цьому завжди толерантно та дружньо ставляться один до одного. Сьогодні, на жаль, ще є особи, які намагаються розпалити сепаратистські настрої і в нашій області» – прокоментував нинішню ситуацію в регіоні прокурор області. «Але  у жодному разі  не слід піддаватися на подібні провокації».

 

 

«Ситуація в державі залишається напруженою і через підбурювання деякими народними депутатами України у своїх виступах до протиправних дій, що призводить до грубого порушення законів України, дестабілізації, захоплення будівель державних і правоохоронних органів, розкрадання зброї, внаслідок чого порушуються конституційні права громадян.

 

 

«У зв’язку з цим прошу вас, у випадку отримання інформації про факти можливої причетності будь-яких осіб, у тому числі і народних депутатів України, до сепаратистських та інших проявів, які загрожують територіальній цілісності та недоторканості держави невідкладно інформувати прокуратуру Закарпатської області, для вжиття негайних заходів реагування щодо винних осіб»- наголосив Олег Олександрович.

 

 

Адже відповідно до ст. 2 Основного закону, Україна є унітарною державою, а її територія в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.
Тому публічні заклики до порушення територіальної цілісності та недоторканності України, а також їх розповсюдження суперечать Закону та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

 

 


Також, прокурор області нагадав, що питання про зміну території України вирішуються виключно на всеукраїнському референдумі, який призначається лише Верховною Радою України.

 

 

 «Я переконаний, що не зважаючи на спроби розділити нашу державу, цього зробити не вдасться нікому. Все налагодиться. Впевнений, що у нашому регіоні громадяни не є прихильниками сепаратистських настроїв», – відзначив прокурор області.

 

 

 «Звертаючись до правоохоронців наголошую, що діючим законодавством передбачено сувору відповідальність за протиправні дії чи бездіяльність, невжиття заходів до проявів сепаратизму та аналогічних протиправних дій. Недопустимими є факти бездіяльності, невтручання у ситуацію чи невиконання покладених законом на органи влади та правоохоронні органи обов’язків щодо запобігання вказаним діям і реагуванню на них- зауважив Олег Сидорчук.

 

 

Зокрема, ст.109 КК України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій тощо.

 

 

Водночас ст. 110 КК України передбачено відповідальність за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або за попередньою змовою групою осіб та ін.

 

 

           «Зараз нам необхідно бути сильними, згуртованими та патріотичними,- наголосив прокурор області,-  лише так ми збережемо і розбудуємо нашу країну».

 

 

 Прес-служба прокуратури Закарпатської області

1 comment

постраждалий підприємець від пресингу ....прокуратури (( says:

А ще, Олег Олександрович, зверніть увагу на свою підлеглу -нач.відділу загального нагляду -меренич мирославу іванівну з Іршавщини, вона трохи відлинює від своєї роботи,або ж трохи загубилася, бо наразі зайнята питаннями,що не стосуються її службових обов”язків,здійснює телефонні дзвінки постороннім людям,погрожує закрити їм магазин,спілкується виключно лайкою продавщиці чебуреків,одним словом, обміркуйте її службове становище, чи не ганьбить вона його часом.Дякую. P.S.Не пролюструєте Ви нахабу, пролюструє тоді громадськість

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *