Прокуратура через суд змушує Мукачівський прикордонний загін оформити землі уздовж кордону

У питанні безхазяйного статусу земель прикордонної смуги уздовж державного кордону України на території краю прокуратурою Закарпатської області та Закарпатським окружним адміністративним судом поставлено крапку.

Завдяки виваженому рішенню Закарпатського окружного адміністративного суду 19 липня повністю задоволено вимоги прокуратури Закарпатської області та визнано протиправною бездіяльність Мукачівського прикордонного загону та зобов’язано вжити передбачених законом заходів з метою набуття права користування земельними ділянками у межах прикордонної смуги площею 8821,38 га вартістю понад 232 млн.грн.

Йдеться про землі між лінією державного кордону України та лінією основних інженерних споруд на території Берегівського, Виноградівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів та оформлення речових прав на них.

Адже, землі прикордонної смуги належать до земель оборони, де в силу закону діє особливий режим їх використання, що забезпечує дотримання на державному кордоні належного порядку та його недоторканості. З цією метою законодавець уповноважив саме військові частини Державної прикордонної служби України оформити право постійного користування на прикордонні землі.

Відсутність до цього часу у Мукачівського прикордонного загону правовстановлюючих документів на землю надало можливість окремим посадовцям органів місцевого самоврядування та Держгеокадастру маніпулювати можливістю розпорядження особливими земельними ділянками, які можуть протиправно використовуватися для здійснення порушень пов’язаних з контрабандою, незаконною міграцією тощо.
Такі випадки, за нетривалий час, набули системного і зухвалого характеру, що викликало гострий суспільний резонанс та широке висвітлювання засобами масової інформації.

Однак, як повідомлялося раніше, прокуратурою області упереджено розподіл земель прикордонної смуги для індивідуального житлового будівництва посадовими особами Ужгородської міської ради КПП «Ужгород», що на кордоні із Словацькою республікою. Із чужого незаконного володіння повернуто 55 га земель на території Берегівського району та в зоні діяльності Мукачівського прикордонного загону, – повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *