Потужний спалах дизайнерської творчості Закарпаття

ГЕЦКОНа виставці, що нещодавно відкрилася в Закарпатському музеї народної архітектури і побуту під назвою «Лабіринти дизайну» були представлені не тільки крайові майстри, але й творці з інших регіонів Західної України. «Але, — як зазначив заступник голови Звкарпатського осередку ЛВР СДУ Василь ГЕЦКО, — виставка стала знаковою, бо відбувся значний якісний ріст нашої обласної організації, прийшли молоді сили, а це прикрасить, завдяки їхній творчості, весь наш неповторний край….»
У цілому вражають різнопланові роботи Тетяни Лисової, Володимира Музичка, Станіслава Мигаля, Олександра Боярка, Юрія Сентимрела. Втішно, що Лозинська Христина напосілася вчиняти одяг і взуття неймовірних форм. Неповторний і дизайн одягу Марти Стрелецької, в’язана «вдяганка» Олександри Сулик. На створенні найнеймовірніших світильників акцентувався головний дизайнер підприємства «Ватра» з Тернополя Іван Жовнич.
Наповнював виставку особливою енергетикою звук. То грала Антоніна Чирська на флейті. Вона вийшла в народ із Харківської консерваторії. І звуки її інструмента манили кожного, як Сирени з «Одісеї». Я теж пішов на них і ледь не пропав.
Нічого й говорити, що привертали увагу не лише звуки, але й висока якість робіт академічного скульптора, художника і педагога Михайла Беленя, котрий з 1973 по 2008 рік провів дванадцять персональних виставок. Надзвичайно цікаві його моделі пам’ятника Ференцу Ракоці Другому, а також Кирилу і Мефодію. Що вже говорити про унікальну книжкову графіку, чисельні меморіальні дошки. Його дружина Пуглик-Белень Магдалина теж показала на найвищому рівні монументальний і декоративний живопис, кераміку в інтер’єрі, книжкову графіку.
Інша грань дизайну — Галина Юречко із Ужгорода але необхідна в наш інформаційний час. Це — плакати, афіші, запрошення, буклети, грамоти, дипломи, книжкова графіка. А от Руслан Романишин дивовижно зробив ресторан «Діброва» біля Трускавця. Видно, був у на Тячівщині в селищі Діброві, де 50 тисяч «зелених» на місяць не є межею бідності для індивідуала. Ресторан, повірте, серйозний. Як оселя простого чоловіка в нашій Діброві.
Архітектор-дизайнер Василь Гецко створив головні ворота Свято-Воскресенського чоловічого монастиря в Ужгороді. В місті над Ужем він же зробив іконостаси ряду храмів. Його ж рук справа — відтворення іконостасу церкви Святого Духу в Колочаві. А ще районний Будинок культури в Іршаві.
Виставка продемонструвала просто дивовижний ландшафтний дизайн Гаррі Чувалова, філігранний дизайн екстер’єрів Миколи Пунейка.
Групу творчих педагогів-дизайнерів представляє Ганна Іваниш з численними інтер’єрами громадських та цивільних будинків. Серед них готель “Олд континент”.
До речі, в Ужгороді працює молодий представник із Мукачева Віктор Віктор із дивним поєднанням імені та прізвища. Просто дивовижні його роботи. Це — готель «Зелений дім» у рекреаційній зоні «Закарпаття», оформлення Закарпатського обласного академічного театру ляльок «Бавка». І, знаєте, навіть житловий будинок у Мукачеві він перетворив у рай земний.
Підтримує його у вишуканості кандидат у Спілку дизайнерів Ріта Дюгованець із Ужгорода. Вражає її весільний зал у готельно-ресторанному комплексі «Берізка». Після весілля в ньому ніхто не захоче розлучатися. Можна сказати про інших, але ще не час.
Приємно дивує дизайнер, учасниця всеукраїнських та міжнародних конкурсів та виставок, член творчого об’єднання «Малий Лувер» Надія Кіс своїм неповторним оформленням книг, дизайном інтер’єрів, авторським розписом, декоративно-вжитковим мистецтвом в інтер’єрах. Її щира вчителька Емма Левадська показала поряд із нею свої стенди з дизайнерською розробкою сувенірної продукції, зокрема введенням у неї елементів графіки, а також сяйнула неймовірними витинанками. Цілий виводок дизайнерів дістав наш край з родиною старійшини мистецьких сил Владислава Ганзела. З ним пліч-о-пліч крокують до максимальної досконалості дружина Катерина і син Денис. На жаль, не всі члени Закарпатського осередку Спілки дизайнерів України представили свої роботи на виставку.
Словом, виставка радує, вражає і з’являється надія, що краса все-таки змінить цей марнотний світ.
Василь ЗУБАЧ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *