Новий керманич Закарпаття приїхав на роботу на автівці Балоги (ФОТО)

Вчора під стінами обласної адміністрації в Ужгороді припаркувався Чорний Range Rover Івана Балоги з характерними нулями на номерах. Цим і ознаменувався початок повернення Сім’ї у статус «смотрящих» області. В один день регіон втратив губернатора. І одразу ж отримав в.о. іншого. На офіційному сайті Президента України опублікували накази про звільнення з посади голови Закарпатської ОДА Валерія Лунченка та про призначення тимчасово виконуючим обов’язки голови ОДА Василя Губаля.

ровер балога і

Це повідомлення одразу ж викликало шквал критики. Особливо у соціальних мережах. Що ж до журналістів, то навіть у загальнонаціональних виданнях реакція була неоднозначна. Зокрема, сайт «Українська правда» одразу ж оцінив призначення Губаля заголовком «Порошенко віддав Закарпаття людині Балоги».

Василь Губаль хутко взявся за «роботу». Попри те, що він досі офіційно займає посаду голови Хустської райради та особисто заявив журналістам, що до отримання офіційних вказівок із адміністрації президента не збирається припиняти роботу в Хусті, пан Губаль сьогодні ж навідався до Ужгорода. І нашвидкуруч провів першу робочу зустріч в ОДА — із керівниками підрозділів адміністрації.

Що примітно, привіз його до ОДА особисто голова обласної ради Іван Балога. До речі, приїзд останнього також викликав чимало розмов. Адже вперше після завершення Революції Гідності Іван Балога наважився приїхати на роботу на одному із найдорожчих автомобілів свого автопарку – елітному RangeRover. Донедавна чиновник півроку ховав подалі від людських очей свою любов до розкоші. Вочевидь, від сьогоднішнього дня він відчув більше свободи.

Однак повернемося до щасливого новачка губернаторського кабінету.Не варто було Губалю починати свою діяльність на такій важливій посаді із очевидних порушень та недотримання слова перед громадою. Втім, якщо звернути увагу на те, як він отримав це крісло, дивною така поведінка не здається. Чимало запитань викликає процедура призначення нового керівника ОДА. В Україні як парламентсько-президенстькій республіці керівника області призначає президент. Однак після обов’язкового подання глави уряду. Цього разу процедура була грубо порушена: Петро Порошенко одноосібно обрав кандидатуру Губаля та без найменших обговорень затвердив її. Складається враження, що Україна потроху повертається до часів Януковича…

Вочевидь, через це Губаль і не отримав повноцінного статусу голови ОДА, а тільки посаду «тимчасово виконуючого обов’язки». Втім, є підозри, що пов’язані подібні обмеження і з політичною волею самого патрона – Віктора Балоги. Той зумів посадити в крісло голови ОДА весільного генерала, котрий не має жодних кадрових повноважень та виконує більше представницькі функції. Натомість у Балог з’явився тайм-аут, аби підготувати до ключової посади іншого кандидата – з ближнього кола. Хто це буде – дізнаємося зовсім скоро, членів у Сім’ї вистачає. Питання в іншому – як швидко  Порошенко зрозуміє, що наступає на ті ж граблі, що і Ющенко. І наскільки сильно цього разу відрезонує удар мукачівськими граблями по усім закарпатцям.

karpat.com.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *