Надзвичайна ситуація навколо Минайського водозабору вимагає негайного вирішення

бадидаДнями відбулось проведення виїзної комісії стосовно надзвичайної ситуації що склалася на минайському водозаборі в пригороді міста Ужгород поблизу села Кінчеш на території  Коритнянської сільської ради.

Ініціював проведення комісії голова сільської ради Ігор Бадида.

Комісія у складі заступника голови РДА п. Гарновді, директора водоканалу Станіслава Карташова, начальника відділу з надзвичайних ситуацій Романа Малка, санепідемстанції, депутата районної ради Віктора Шелельо  та голови Часлівецької  сільської ради пані Рояк.

Вивчивши ситуацію на місці комісія одноголосно дійшла до висновку, що проблема потребує негайного вирішення.

Але навіть не фахівець помітить, що проблема виникла не вчора і чому її до тепер ігнорувало чи не помічало районне керівництво не зрозуміло. Адже «скважини» знаходяться поруч з міжнародною трасою Київ-Чоп.

Спробуємо знайти відповідь на це запитання та інші у розмові з Ігорем Бадидою.

  • Ігор Васильович скажіть чому так гостро проблема  постала саме тепер, адже «скважини» знаходяться тут не перший день?

Ви правильно зауважили так звані «скважини» тут уже давно. Мабуть  ця ситуація всіх влаштовувала. Чому досі це питання не піднімали  не зрозуміло.

Вода це життя, а її якість це здоров’я  нас та наших дітей. Навіть не озброєним оком видно без лабораторних дослідів,  що вода не відповідає жодним нормам.

  • Як ви бачите вирішення цієї проблеми?

Зрозуміло, що самотужки вирішити проблему Коритняньській сільській раді не під силу. Добре що спільними зусиллями заступника міського голови Олександра Габора та голови районної ради Руслана Чорнака, директора КП «Водоканал»  Станіслава  Карташова  вдалося тимчасово розблокувати рахунки, які до речі заблоковані через борг перед КП «Водоканал».

Для того щоб вирішити ситуацію що склалася потрібно залучити всі зацікавленні сторони, вище згаданий водоканал, районну раду, адміністрацію, Часлівецьку сільську раду.

  • Якщо я правильно зрозумів водопровідна мережа знаходиться на балансі Коритняньської сільської ради, а КП Водоканал постачає воду м. Ужгород  невже не можна досягнути певних домовленостей?

Я завжди стою на тому що краще поганий мир, ніж хороша війна.

Проблема своїм корінням сягає аж 70 років минулого століття. Саме тоді був розроблений минайський  водозабір. Через забиті скважини вода з колодязів пропала і мешканці трьох сіл Часлівці, Коритняни і Кінчеш залишились без води. Виникла так звана депресивна лійка.

Людям було обіцяно, що воду заведуть на пільгових умовах. Обіцянка далі слів не пішла. У 90-х роках КП «Водоканал» заключає договір з сільською радою на постачання води. Легітимність даного договору можна ставити під сумнів, адже сільська рада не є комунальною службою і не може надавати подібного виду послуги.

Але це вже хліб юристів хай вивчають його законність.

До речі в один день було заключено два договори з різними текстами. Оригінали з мокрими печатками яких до тепер не можемо знайти.

  • У переліку зацікавлених сторін для вирішення проблеми ви згадали Часлівецьку сільську раду, як вона може допомогти.

У 2004 році Часлівці відокремились в окрему сільську раду і з того часу не платять за воду яку згідно договору ми постачаємо. На сьогодні Коритняньська сільська рада  боргує близько 11 млн грн. Виходить замкнуте коло Часлівці споживають воду, боргуємо ми,  відповідно рахунки блокують нам.

  • Яку суму боргує Часлівецька сільська рада?

Приблизний розрахунок боргу  по дворогосподарствах близько 4-х млн. грн..

Я не кажу, що вся біда із-за боргів Часлівців перед нами. У нас так само є боржники, але ми почали наводити лад і мешканці поступово погашають заборгованість. Наразі проплата за спожиту воду громади села Кінчеш та Коритняни зросла на 198% .

До речі про «допомогу» боржників. Днями депутат районної ради Роланд Цебер направив запит до правоохоронних органів стосовно перекриття води громаді села Часлівці. Хоча сільська рада була попередженна, що у зв’язку з надзвичайною ситуацією водопостачання буде припинено.

Народний обранець замість того щоб погасити свій борг за спожиту воду і показав приклад іншим, спрямував гроші  на самопіар красуючись на бігбордах.

  • Про яку суму йдеться для того привести до ладу всю мережу?

Згідно проекту мова йде про 22 млн грн.. А для заміни труби що підходить до села та ліквідувати  надзвичайну ситуацію потрібно близько 2 млн. грн.

–    Чи вдасться Вам найближчим часом знайти кошти та вирішити проблему?

          Сподіваюсь на це. Ми заручилися підтримкою окремих депутатів та голови Ради Руслана Чорнака. Впевнений, що разом ми зарадимо цій проблемі.

водозабір водозабір2 водозабір3 водозабір4

1 comment

горе та й годі says:

а в Мукачеві в районі водозабору, район інтурист, біля пивзаводу виросло царське село, вул.Бейли бартока, де міська влада декілька років тому виділила мукачівським можновладцям, правоохоронцям, в т.ч.прокурору міста Братюк О. під забудову приватних будинків. Попари усі норми моралі, екологічного і природоохоронного кодексів, вся мукачівська “еліта” свідомо пішла на злочин, побудувавши свої маєтки на водозабірних місцях.
Могли таким чином побудуватися сильні світу мукачева ,на очисних у Паланку, де витікають усі фекалії і гівна з водопровідних мереж,
Так от, прошу правоохоронні органи перевірити дану інформацію із ЗМІ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *