На Закарпатті тривають “розбірки” навколо “Солідарності”

25 серпня інтернет-сайт «Севлюш Інфо» опублікував скаргу виноградівця Миколи Косого, нібито від нього забирають політичну структуру. У невеличкому однобоко поданому матеріалі йдеться, що представники Виноградівської районної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» на чолі з її керівником Василем Чабруном незрозумілим чином «захопили» організацію, яку він представляє, а саме: районний осередок партії «Солідарність». Далі називаються конкретні прізвища і звучить неприховане звинувачення у фальшуванні документів.

Команда Закарпатської територіальної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» вважає за необхідне надати об’єктивну і правдиву інформацію стосовно порушеного питання.

«Насамперед необхідно зазначити, що організація, про яку говорить пан Косий, і наша структура – абсолютно не тотожні. Процес реєстрації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» на Закарпатті розпочався у липні поточного року. Виноградівська організація – взагалі молода. Вона утворена на установчих зборах 4 серпня. Все відбувалося в рамках закону, про що є необхідні документи», – прокоментував голова секретаріату партії Андрій Риба.

Тим не менше, автор матеріалу, зі слів Миколи Косого, звинувачує представників президентської сили у фальшуванні документів. Цитата із збереженням авторської орфографії: «знайшли таку собі “мертву” партію “Мир і єдність”, незрозумілим чином, (без загальних зборів) припинили її існування, натомісць зареєстрували у Держреєстрі новий осередок “БПП Солідарність”. Однак, це твердження є юридично некоректним. Як пояснив юрист Закарпатської обласної організації партії Сергій Юричко, про припинення діяльності Всеукраїнської партії Миру і Єдності засвідчує прийняте 21 січня 2015 року рішення №4 Центральної ради партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка», яка є її правонаступником. Те рішення стосувалося і кількох закарпатських осередків. А саме: Закарпатської обласної, Ужгородської, Мукачівської, Хустської міських та Свалявської, Виноградівської районної організацій. Згідно зі статутом цієї партії, рішення про її ліквідацію приймається Центральною радою і не потребує додаткових заходів на місцях. Це означає, що ніхто нічого не «провертав», а все відбулося в рамках закону».

 

Більше того, свідоцтво партії «Солідарність», очільником районної виноградівської організації якої був Микола Косий, анульоване. А це означає, що діяльність партії припинена, а районні осередки – ліквідовані.

 

Підтверджує це єдиний реєстр громадських формувань, який є абсолютно відкритим. У ньому можна побачити, що в Україні існує (або ж існувало) 5 політичних організацій, в назві яких є слово «солідарність». Це: Партія “Громадянська солідарність”, ПАРТІЯ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ” (БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”), Партія “Солідарність жінок України”, Партія “Солідарність”, Політична партія “Солідарність правих сил”. Там же побачимо, що в графі «стан» у партії «Солідарність» (реєстр.№1598) зазначено: «свідоцтво анульовано». Натиснувши зліва на позначку «плюс», читаємо, що сталося це 30 грудня 2013 року. Там же можемо дізнатися, що в керівних органах там були Дяденко М.В. та Білозір А.І., та аж ніяк не Юрій Луценко, на якого посилається пан Косий. Переконатися у цьому можна, зайшовши на сайт реєстру за адресою: http://rgf.informjust.ua.

«Той факт, що Виноградівський очільник тієї, іншої, «Солідарності» навіть не підозрював про те, що даної політичної структури уже не існує ось уже майже 2 роки, наводить на певні висновки. Більше того, поява безпідставних звинувачень наводить партійців на думку про можливе політичне замовлення. Чи дійсно це так – будемо з’ясовувати», – додав Андрій Риба.

За словами голови Виноградівської районної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» Василя Чабруна, зустріч Миколи Косого із представниками партії дійсно відбулася. Однак інформація щодо предмету зустрічі та її результатів є явно перекрученою. «Так, дійсно, напередодні проведення зборів ми спілкувалися із паном Косим. Це було у червні. Тоді ми розповіли йому, що створюємо абсолютно нову організацію і пропонували долучитися. Він пообіцяв подумати, але згодом відповів, що до нас не піде, а навпаки пропонує писати заяви на вступ до його організації. Чому він тепер поширює інформацію, нібито ми хотіли «підсидіти» його, не знаю. Однак, хочу наголосити, що «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» і «Солідарність», яку представляв Косий, зовсім різні політичні утворення», – прокоментував він.

Також Василь Чабрун додав: «Інформація про те, що до створення нашої організації мають стосунок члени чи активні прихильники партії регіонів, – абсолютна неправда. Наша позиція – жодної людини із сумнівним минулим. Розповсюджуючи таку інформацію, Микола Косий, можливо, намагається хоч якось виправдати свої дії».

Зі свого боку команда Закарпатської обласної організації звертається до журналістів з проханням дотримуватися професійних норм і, аби не вводити людей в оману, радить, висвітлюючи те чи інше питання, одразу цікавитися щонайменше двома точками зору.

Прес-служба Закарпатської територіальної організації

Партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка»

солідарність солідарність2

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *