На Закарпатті радилися з приводу другої мови (ФОТО)

Закарпаття – це багатонаціональний та поліконфесійний край, який знаходиться на важливому географічному перехресті кордонів і межує з чотирма державами, тому питання розширення міжнародних зв’язків є надзвичайно актуальним. Поряд з цим все більше уваги приділяється вивченню іноземних мов, що стосується усіх сфер життя, де іноземні мови є ключем для розвитку міжнародних відносин, культурного обміну між представниками різних країн, проведення наукових конференцій.
6 травня у Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти з’їхалися гості зі всієї України на проведення триденного навчально-методичного семінару «Навчання другої іноземної мови: методологія, проблеми, перспективи».

НАРАДА

Актуальні проблеми викладання іноземних мов, фахова підготовка вчителя, міжнародна співпраця, особливості навчально-методичного забезпечення з іноземних мов учнів загальноосвітніх навчальних закладів – це питання, що розглядаються провідними спеціалістами, методистами та фахівцями.
Директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Тетяна Палько привітала учасників та наголосила, що знання іноземної мови дуже важливе, адже чим більше людина знає мов, стільки разів вона людина.
Урочисто відкрила захід Ганна Сопкова, заступник директора департаменту – начальник управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Закарпатської обласної державної адміністрації, яка привітала присутніх на гостинній Закарпатській землі. Ганна Іванівна розповіла, що 2012 року відповідно до плану роботи департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА, у краї був проведений моніторинг знань із іноземної мови, який показав реальні знання учнів загальноосвітніх шкіл. Також вона зауважила, що, забезпечуючи постійний навчально-методичний супровід вчителів іноземної мови, методисти інституту допомагають організовувати навчальний процес. Ганна Сопкова наголосила присутнім, що з ініціативи департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА, у ЗІППО був створений сучасний ресурсний центр, який оснащений новітніми технічними засобами. Відкриття такого центру значно допомагає працівникам ЗІППО у наданні фахової професійної допомоги слухачам курсів.
Тетяна Палько доповнила виступ Ганни Іванівни, наголосивши, що Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти тісно співпрацює з департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА та підкреслила, що вчителі іноземних мов, закінчуючи курси підвищення кваліфікації, проходять вихідне тестування, майстер-класи іноземною мовою, які проводяться спільно з викладачами Інституту іноземної філології ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Така робота стала наслідком проведеного моніторингу, і, сподіваємося, що дасть вагомі результати в майбутньому.
Серед учасників семінару Коваленко О.Я. – головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Редько В.Г. – завідувач лабораторії навчання іноземних мов Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, кандидат педагогічних наук, доцент, Малигіна М.П. – директор британського представництва „Пірсон Едюкейшн” в Україні,  Веліченко В.О. – координатор проекту „E-TWINNING PLUS”, методисти освітньо-методичного центру Пірсон Дінтернал, видавництва Hueber в Україні, компанії Лінгвіст, представництва Макмілан, автори підручників з іноземної мови. Участь у семінарі беруть методисти інститутів післядипломної педагогічної освіти з усіх районів України, крім Луганської області.
Оксана Коваленко, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, розповіла присутнім про виклики та перспективи запровадження другої іноземної мови. Живучи у світі без кордонів, інформаційному світі, люди повинні думати про вільне спілкування, яке не обмежується матеріальними та фізичними перепонами. Оксана Ярославівна акцентувала увагу присутніх на тому, що скасування другої іноземної мови не передбачається і планується два Типових навчальні плани. Це актуальне питання турбувало багатьох методистів і обговорюватиметься упродовж роботи семінару.
Робота навчально-методичного семінару триватиме три дні. Гості відвідають місто Хуст та Хустський район, де ознайомляться з пріоритетними напрямами методичної роботи з педагогами освітніх установ. Родзинкою заходу буде відвідування гостями Долини нарцисів, яка саме зараз розквітла. Сподіваємося, що присутні отримають потрібну інформацію та масу позитивних емоцій.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *