На Закарпатті прикрили “варварський” бізнес

У Закарпатській області розповсюджено численні факти порушень водного законодавства. Однією з проблем на території області залишається незаконний видобуток піщано-гравійної суміші в заплавах та руслах гірських річок, що призводить до їх пониження, руйнування берегів та протиповеневих споруд і є однією із причин виникнення повеней. Крім того, це може негативно вплинути на нерестову міграцію та нерест водних біоресурсів. Але це не заважає деяким підприємливим особам порушувати встановлені вимоги.

якубець

Саме тому 19 червня в Хустській районній держадміністрації під головуванням голови РДА Василя Якубця відбувся круглий стіл, на розгляд якого винесено питання порушення законодавства – збільшення кількості несанкціонованого забору піщано-гравійної суміші з водного басейну р.Тиса, яке було порушене в зверненні від 10.06.2013 № 03-06 депутата Закарпатської обласної ради, секретаря Комісії з питань використання природних ресурсів Степана Деркача.

В круглому столі взяли участь: депутат обласної ради, секретар Комісії з питань використання природних ресурсів Деркач С.Т., голова районної ради Губаль В.І., міжрайонний прокурор Кайло І.Ю., начальник МВ УМВС в Закарпатській області Турдай В.І., начальник відділу Басейного управління водних ресурсів р.Тиса Осійський Е.Й., представник Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Лешовський І.Й. (по Хустському району), головний спеціаліст відділу регулювання водних ресурсів, атмосферного контролю за поводженням з відходами Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Бокоч В.М., представники рибної інспекції: Шарой Т.Т., Мотря М.М., головний інженер ПАТ «ПМК-240» Гичка В.М.

До учасників круглого столу з вступним словом звернувся голова державної адміністрації Якубець В.Ю., акцентуючи на проблематиці даного питання, його розгляду та вирішення.

Також до присутніх звернувся депутат облради Степан Деркач, який наголосив на необхідності навести порядок по розчистці русел річок Тиси та Ріка відповідно до діючого законодавства.

Голова державної адміністрації Василь Якубець, який нещодавно обійняв високу районну посаду та є патріотом Хустщини, підводячи підсумки круглого столу, дав відповідні доручення, а саме:

-внести зміни в розпорядження голови Хустської районної державної адміністрації від 18.06.2012 № 361 «Про утворення комісії з питань виявлення незаконного відбору та вивезення інертних (гравій, пісок) сумішей;

-звернутися з листом до начальника  Басейного управління водних ресурсів р.Тиса в Закарпатській області Чіпака В.П. щодо виготовлення проектно-кошторисної документації, контролю за проведенням та розчисткою русел річок Тиса та Ріка;

-утвореній комісії провести обстеження в басейні р.Тиса, р.Ріка на території Хустського району на предмет встановлення ділянок необхідних для розчистки русел (ліквідації наносів та острівків) та надання пропозицій на виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення таких робіт на зазначених ділянках;

-комісії визначити і внести пропозиції відповідно до законодавства про утворення організації, яка матиме відповідну ліцензію на даний вид робіт, висококваліфікованих працівників, відповідне устаткування, обладнання та техніку;

-направити правоохоронним та контролюючим органам листа щодо забезпечення ними відповідно до їх повноважень контролю по виявленню незаконного відбору піщано-гравійної суміші на території Хустського району та координування ними співпраці в цій роботі.

Слід зазначити, що відбулася відкрита, відверта розмова, обмін думками, які мали за мету навести лад у хаотичному заборі піщано-гравійної суміші.

Окремо треба акцентувати, що керівництво району не проти проведення відповідних робіт. Але усе має бути узаконено. І ті підприємці, які на сьогоднішній день без відповідних погоджень по суті займаються несанкціонованим відбором та вивезенням інертних сумішей, повинні працювати у законному руслі.

Після завершення круглого столу депутат та секретар профільної комісії обласної ради прокоментував для ЗМІ актуальне для екосистеми Хустщини питання.

‒У нашому краї є значна кількість водних об’єктів, які на своїх руслах мають утворення гравійно-піщаної маси.‒ веде мову Степан Деркач.‒ Часто люди, використовуючи власний вантажний транспорт чи підручні засоби, здійснюють несанкціоновану вибірку інертних матеріалів. Крім того, що ці дії ‒ порушення вимог водного кодексу про заборону вибірки гравію та піску в руслах гірських річок, вони ще й можуть спричинити руйнування берегів, забруднення води, а також зміну русла річки. Внаслідок цього можуть статися підмиви та підтоплення. Тому, на моє глибоке переконання, проблему незаконного вибору піщано-гравійної суміші з русел річок та прибережних захисних смуг необхідно вирішувати спільно.
Степан Деркач каже, що слід визначити спеціальні місця, де без серйозної шкоди навколишньому середовищу можна би було у законний спосіб займатися видобутком піщано-гравійної суміші. Справедливо, на думку депутата, аби виручені кошти за це йшли до місцевих бюджетів, а не осідали в кишенях кількох підприємливих людей.

Василь Чех

1 comment

Eдуард says:

УТОЧНЕННЯ
Осійський Е.Й. – начальник відділу БУВР Тиси,
Чіпак В.П. – начальник БУВР Тиси

Адмін, будь ласка, виправте помилку в тексті.
Дякую

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *