На Закарпатті поменшає диких кабанів

На виконання доручення Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та у зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) та виявленням нових випадків АЧС у Тячівському, Хустському та Мукачівському районах і з метою недопущення подальшого поширення інфекції африканської чуми свиней, на Закарпатті було вирішено продовжити роботу з депопуляції диких кабанів.

Начальникам обласних управлінь та директорам лісгоспів забезпечити неухильне виконання заходів з депопуляції та взяти на особистий контроль здійснення всіх заходів, що вживаються для ліквідації, локалізації та недопущення розповсюдження збудникам АЧС. Посадові особи несуть персональну відповідальність за невиконання рішень Комісії та/або перешкоджання в організації та проведенні робіт зі здійснення заходів щодо регулювання чисельності тварин, що переносять особливо небезпечні хвороби, та відстрілу з метою проведення моніторингових досліджень на інфекційні хвороби тварин.

У 2017 році на території мисливських угідь Закарпатської області було зафіксовано декілька випадків захворювання диких кабанів на АЧС – у Міжгірському, Берегівському, Іршавському, Виноградівському та Тячівському районах.

Моніторинг спалахів АЧС на Закарпатті також на пульсі лісівників. Відтак лісівники звертаються до громадян бути крайнє обережними та за потреби не відвідувати лісові угіддя. Ухвалення таких крайніх заходів продиктовано виникненням нових вогнищ захворювання АЧС свиней і загрозою поширення вірусу. Відтак, ще починаючи з 15 липня на Закарпатті прововжується моніторинг і відстріл випадків АЧС. Відстріл проводиться в робочі дні з 7.00 години к.ч. у всіх районах Закарпаття.

На території Закарпаття сформовані мисливські бригади, до складу яких включені: районні інспектори ветмедицини, представники органів місцевого самоврядування, інспектор райвідділу Нацполіції, управління ДСНС, мисливці та єгері користувача мисливських угідь, майстер лісу в обході якого проводиться відстріл кабанів і представник держлісгоспу.

Окрім того, при проведенні заходів з обліку чисельності мисливських тварин, забезпечити разом із представниками Держпролспоживслужби, відбір зразків біоматеріалу для проведення лабораторного моніторингу АЧС у дикій фауні протягом 2018 року та дозволяти використовувати туші впольованих диких кабанів лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень, – повідомили у прес-службі Закарпатського ОУЛМГ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *