На батьківщині Балоги кидають селян (ФОТО, ВІДЕО)

У 2002 році не один пайовик ферми у селі Лалово Мукачівського району уклав договір з СТОВ з претензійною назвою “Завидівське” про оренду ділянки на 10 років. Щороку пайовики отримували за користування мішок картоплі, яка б згодилася хіба для посадки, хоча по документам йшла як першосортна.

Коли вийшов термін, у 2012 році, а на ділянках пайовиків вже гарними рядочками вишикувалися 5-річні яблуні (?!), одна пані з Завидова, дуже компетентна у земельних питаннях, вмудрилася оформити усі паї в один сад і продати фірмі, яка фактично належить підприємцю Івану Йовбаку з оригінальною назвою “Яблуко”.

Усе би було добре, але один з пайовиків не мав намірів продовжувати договір. Він привів на свою земельну ділянку – 0,65 га – юристів, журналістів та правозахисників, і вони виявили, що на ділянці ростуть гарним рядочком яблуні, ділянка обгороджена парканом, а на самій ділянці косить сторож. Вражений таким чуйним відношенням до своєї ділянки, господар зайшов у сільраду, щоб узнати, кому ж подякувати. Сільський голова Євген Гелмеці розвів руками – землі приватизовані і знаходяться поза межами сільради – вони не можуть знати, яке призначення мають землі, усе вирішує район.

На території колишньої ферми біля садів у тіньочку переховувались кілька трактористів, їх бригадирша та пес. Ми вирішили розпитати, на чиїй же ж землі вони ховаються від сонця. Нам чемно пояснили, що сад приватизований “Яблуком”. Коли дізнались, що ми представляємо інтереси одного з пайовиків, один з трактористів зітхнув: “Та тут половина паїв проблемні… Мені взагалі паю не дали, хоч я проробив, як усі…”

Усією компанією їдемо на “Яблуко”, яке знаходиться на території “Колоска” – хлібзавода, який теж належить Івану Йовбаку. Іван Іванович закордоном. На другий день нам передзвонює його син, Юрій. Зустрічаємося. “Отримаєте, як усі, 450 гривень у рік за пай. Якщо не хочете, не отримаєте нічого. Скуплю усі ділянки навколо і ви ніколи на свій пай не потрапите”. Продовження буде…

“Наша справа”

завидівське завидівське.jpg2завидівське.jpg3

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *