Москаль пропонує Чехії відкрити консульську установу в Ужгороді

Геннадій Москаль вважає, що Чехія могла б значно активізувати свою економічну, культурну та дипломатичну діяльність на Закарпатті. На цьому керівник області наголосив у ході зустрічі з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові Павелом Пешеком, котрий зараз перебуває в Ужгороді.

– У Закарпаття й Чехії спільне історичне минуле, наша область – єдиний регіон України, який входив до складу Чехословаччини, – зазначив Г.Москаль. – І, до речі, закарпатці пам’ятають цей період як один із найкращих у своїй історії. У наші дня знання чеської мови затребуване в області більше, ніж знання англійської, адже величезна кількість закарпатців виїжджає в Чехію на заробітки. А після подій на Донбасі й перенаправлення заробітчанських потоків із Росії кількість бажаючих працевлаштуватися в Чехії зросла в кілька разів. І ми були б дуже вдячні, якби Генконсульство Чехії у Львові врахувало цей фактор при видачі робочих віз. А найкращим поштовхом для розвитку стосунків між нашим краєм і Чехією стало б відкриття в Ужгороді Консульства Чеської Республіки.

У свою чергу Павел Пешек підтвердив, Чехія потребує кваліфікованої й малокваліфікованої робочої сили з України.

– У закарпатців, котрі працюють у Чехії, дуже хороша репутація, тому не може бути жодних застережень щодо видачі їм робочих віз, – наголосив Генеральний консул. – Процедура легального працевлаштування українців у Чехії кілька місяців тому зазнала серйозної оптимізації, потенційним кандидатам на роботу вже не потрібно реєструватися в електронній черзі. Тому ми працюємо в цьому напрямку й уже маємо позитивні результати. Щодо відкриття Консульства в Ужгороді, то це питання неодноразово обговорювалося на рівні міністерств закордонних справ України й Чехії. Зі свого боку я обіцяю підняти його ще раз і наголошу на необхідності вирішення.

Наприкінці зустрічі Г.Москаль поінформував П.Пешека, що на початку жовтня на Закарпатті започатковується новий міжнародний фестиваль «Тут бере початок Тиса», який буде проводитися біля витоків Чорної Тиси в Рахівському районі.

– Тиса, яка є найбільшою лівою притокою Дунаю, об’єднує багато європейських країн – Україну,  Словаччину, Угорщину, Румунію, Сербію, – зазначив голова ОДА. – В Чехію ця річка не впадає, однак у ході підготовки до фестивалю наші лісівники виявили на Тячівщині неподалік Лопухова плантацію модрин, висаджену ще в 1928 році. Участь у висадці дерев брав тодішній президент Чехословаччини Томаш Масарик, якого на Закарпатті дуже добре пам’ятають. Тому крім дипломатичних представників Угорщини, Словаччини, Румунії та Сербії ми щиро запрошуємо на міжнародний фестиваль і Генерального консула Чехії у Львові.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *