Мільярдер із Закарпаття Алекс Ровт розповів про ностальгію за рідним краєм (ВІДЕО)

Приводом для цієї розмови стало питання: Навіщо американський єврей-мільярдер Алекс Ровт поставив в Закарпатті пам’ятник імператору Австро-Угорщини Францу-Йосипу?

Навіщо взагалі ставлять пам’ятники? Якщо глибоко копнути, то латинський варіант слова «пам’ятник» (monumentum) походить від слова «monere» – «навіювати, нагадувати, надихати». Отже, основне завдання будь-якого пам’ятника – це навіювання, нагадування і надихання. Але що навіювати, про що нагадувати і кого надихати на Закарпатті має пам’ятник Францу-Йосипу?

ровтДо речі зауважу, що самі по собі пам’ятники із зображенням людей або тварин абсолютно не єврейська традиція. Спогади про себе або про когось іншого євреї намагаються зберігати не в монументах, а в книгах. І оскільки встановлення пам’ятників – заняття не з дешевих, напевно, успішний бізнесмен і відомий меценат Алекс Ровт усвідомлював, навіщо він це робить?

Слово «меценат» нічого не пояснює! Близький друг імператора Августа (фактично його права рука), дуже багатий і впливовий Гай Цільний Меценат, насправді був абсолютно не безкорисливий політик. Як людина розумна, він добре усвідомлював, що зможе увійти в історію, підтримуючи матеріально великих римських поетів.

Що ж стосується Франца-Йосипа, то євреям, як мені здається, варто було б ще при його житті поставити йому не бронзовий, а золотий пам’ятник. Тому, що саме за роки його правління іудеїв зрівняли в правах з християнами. Третьою частиною нового австро-угорського дворянства стали вихідці з єврейських сімей. А відсоток євреїв серед інженерів, журналістів, юристів та лікарів до цього дня доводить до сказу всіх антисемітів.

За сто років фашисти і комуністи зробили все, щоб стерти з пам’яті народів Закарпаття спогади про цього «невмирущого» імператора, який правив половиною Європи протягом 68 років. Але ж колись його портрети висіли в кожній русинській хаті. Звичайно, євреї – народ не простий. Але в чому нам не відмовиш, так це в історичній пам’яті. Історичний склероз нам не загрожує. Ми пам’ятаємо все. Як хороше, так і погане.

І хоча сам Алекс Ровт, відповідаючи на моє запитання, навіщо він встановив в Закарпатті пам’ятник австро-угорському імператору Францу-Йосипу, пояснює це інакше, я абсолютно впевнений, що крім усього іншого, цей пам’ятник буде виконувати і свою основну історичну функцію. Навівати, нагадувати і обов’язково надихати!

Алекс Штрай, спеціально для Голосу Карпат

Відео Василя Штефана, студія «EvKat»

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *