Categories Новини

Ледида до осені дотисне Балогу

ледидабалога“М’яке”  протистояння між головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою та “тіньовим” керівником області Віктором Балогою добігає до свого завершення.

Губернатор методично і не поспішаючи відбирає у балогівського клану один владний бастіон за іншим. Свідченням цього є останні перемоги регіонала на парламентських виборах (тоді ПР посіла перше місце на Закарпатті) та на проміжних виборах до Закарпатської облради.

Один за одним представники ЄЦу позбуваються впливових посад в органах державної влади та установах області або стають під знамена Партії Регіонів.

Хоча у арсеналі Балоги для стримування панічних настроїв своїх однопартійців наявний весь “джентельменський набір” 90-х: погрози, залякування, підпали авто але він уже не діє, його соратники як отара овець переходять у “регіональну” кошару.

Хоча, заради об’єктивності варто сказати, що сприяє значному посиленню закарпатської Партії Регіонів і місцева маргінальна опозиція, яка не здатна на проведення хоч якись ефективних дій по протистоянню владі. Сірі, безбарвні лідери Батьківщини, УДАРу, “Свободи” ні на що не здатні крім того аби бути обслугою Віктора Балоги.

Кеменяш, Лунченко, Пацкан, Куцин виглядають “пустим місцем” на фоні монолітної команди Ледиди.

А тут іще посилення “губернаторської” структури у вигляді  указу, який підписав Глава держави — «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території».
Цей документ посилює роль місцевих органів влади з належним забезпеченням їх ресурсами та повноваженнями для здійснення покладених на них обов’язків.

Згідно з Указом Президент доручає Кабінету Міністрів підготувати та подати у тримісячний строк законопроект про внесення змін до деяких законів. Документом слід передбачити, зокрема, визначення механізму передачі місцевим державним адміністраціям повноважень органів виконавчої влади вищого рівня, у тому числі повноважень територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.
Міністрам, іншим керівникам центральних органів виконавчої влади Президент доручає затверджувати плани роботи таких територіальних органів, структурних підрозділів за попереднім письмовим погодженням з головами відповідних місцевих державних адміністрацій;  забезпечити виконання розпоряджень голів місцевих державних адміністрацій, прийнятих у межах їх компетенції, відповідними територіальними органами центральних органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади; погоджувати призначення на посади, звільнення з посад стосовно керівників у територіальних органах центральних органів виконавчої влади з головами обласних державних адміністрацій.
Фактично, Олександр Ледида отримає значно більші повноваження:  всі “міністерські” звільнення з посад та прийняття на роботу узгоджуватимуться з головою ОДА, він  зможе напряму  впливати на роботу територіальних органів центральних органів виконавчої влади.
Як вплине це посилення місцевої гілки виконавчої влади на суспільно-політичні процеси в Закарпатті не важко передбачити: відбудеться формування більшості під Ледиду у обласній і в усіх районних та міських радах за виключенням Мукачівських міськ та райрад.

Чи буде це позитивом для наших краян? Навряд.  Балога, попри всю свою одіозність, у цій ситуації був “відбійником”, що стримував наступ регіоналів на права і свободи громадян Закарпаття, а надіятися на “беззубу”, кишенькову опозицію закарпатцям нема сенсу.

Тому на порядку денному стоїть формування об’єднавчої громадської структури, яка включтить до своїх лав журналістів, молодь, культурних діячів, загони громадського самозахисту і яка чітко і однозначно протистоятиме вседозволеності чиновництва та представників правоохоронної системи.

Павло Федака, Трибуна

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *