Гуманітарний вантаж із медичними препаратами, які Угорщина передала Закарпаттю, доставлений (ФОТО)


У понеділок (27.02) увечері уряд Угорщини через Генеральне консульство в Ужгороді передав на Закарпаття гуманітарний вантаж для пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю. Медичні препарати вартістю 4 мільйони форинтів і загальною вагою 4,5 тонн доставили з Будапешта на чотирьох мікроавтобусах і вивантажили в Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. А.Новака.
– На початку лютого в області було 19 пацієнтів із термінальною стадією хронічної ниркової недостатності, – зазначає Геннадій Москаль, котрий особисто зустрів гуманітарний вантаж на Міжнародному пункту пропуску «Тиса», а потім супроводив до Обласної клінічної лікарні. – На жаль, зараз їх залишилося 17. Один чоловік із Ужгорода помер від ускладнення хвороби три тижні тому, ще одна жінка з Тячівського району – два дні тому. Ліків, які виділила Закарпаттю Угорщина, вистачить на один місяць, за цей час ми закупимо аналогічні препарати в необхідній кількості за бюджетні кошти без тендерних процедур, які постійно блокуються в Києві.
Ще раз від імені всього Закарпаття щиро дякую Генеральному консульству та уряду Угорщини за оперативне реагування на наше прохання й надану допомогу. Мушу сказати, що критична ситуація, яка склалася на Закарпатті з медпрепаратами, – це результат бездушності й байдужості чиновників від Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та Антимонопольного комітету України (АМК). Найгірше те, що подібні речі – не одиничні, а систематичні. Препарати для вакцинації, від сказу чи зміїної отрути Закарпаття також змушене просити в Угорщини чи Румунії, тому що Київ не закуповує їх у достатній кількості. Це черговий доказ того, що жодних дієвих реформ у МОЗ не проводиться. Ні попередній міністр – заїжджий грузин, ні теперішня керівниця – приїжджа американка – нічого не роблять для вдосконалення медичної допомоги хворим, тому ми й змушені звертатися по допомогу за кордон. Байдужість і бездушність чиновників зробили заручниками життя важкохворих пацієнтів…

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *