Головним центром еміграції закарпатців є Угорщина

Як повідомила  начальник відділу статистики населення Головного управління статистики в Закарпатській області В.Геча, міграційний відтік населення продовжує негативно впливати на трудовий потенціал та статево-вікову структуру населення області. Основна частина мігруючого населення – це населення у працездатному віці, питома вага якого серед всіх мігрантів склала 79,0%, молодше працездатного –14,5%,  у віці старше працездатного віку – 6,5%.

Якщо протягом останніх років чисельність чоловіків завжди переважала чисельність жінок серед мігруючого населення, то за останні три роки така тенденція кардинально змінилася.  Найбільшу питому вагу серед  всіх мігрантів у 2012р. склали жінки – 55,7%, серед них у працездатному віці  – 78,7%. Зміна чисельності населення Закарпаття відбувається за рахунок зовнішньої міграції. Її складовими є міжрегіональний та міждержавний обмін. Найбільш  активний рух населення спостерігався як і в попередні роки, між такими областями: Львівською – 22,5%,  Івано-Франківською –8,9%, Вінницькою – 4,4%, Харківською – 4,0%, з м.Києвом – 12,3%. Позитивне сальдо міграції у 2011р. склалося із Волинською, Дніпропетровською, Запорізькою, Луганською, Львівською, Миколаївською, Тернопільською, Херсонською  та Хмельницькою областями, з усіма другими – негативне.

Центрами еміграції громадян області залишаються: Угорщина (50,2% всіх вибулих у далеке зарубіжжя),  Чехія (16,6%), Сполучені Штати Америки (13,4%), Німеччина (5,9%).  Еміграція в ці країни призводить як до кількісних, так і до якісних втрат населення, оскільки область залишають особи працездатного віку із високим науковим, творчим та професійним потенціалом. Із числа осіб, що виїхали  в ці країни у 2012 році 58,7% – це особи у працездатному віці, з них – 63,4% склали жінки. В обміні з країнами близького зарубіжжя найбільші міграційні потоки сформувалися з Російською Федерацією.

За 2 місяці 2013 р. прибуло 1010 осіб, вибуло – 1114 осіб, що зумовило від’ємне міграційне сальдо в кількості 104 особи. Міграційний приріст зафіксовано у місті Мукачево, Берегівському, Великоберезнянському, Виноградівському, Воловецькому, Мукачівському та Ужгородському районах. В інших районах та містах зафіксований відтік населення.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *