Генерал-майор Геннадій Грищенко: Співробітник СБУ – це велика відповідальність

фото генерал-майорНевдовзі Служба безпеки України, у тому числі Закарпатське Управління, відзначить свою 21 річницю. Про те, чим живе структура, про її головні завдання та просто з нагоди свята говоримо із начальником Управління Служби безпеки України в Закарпатській області генерал-майором Геннадієм Грищенком.

–Геннадію Михайловичу, до призначення на Закарпаття Ви очолювали Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області. Як Вам працюється на Закарпатті?
– За 20 років своєї служби в органах державної безпеки, я проходив службу в різних куточках України. Закарпаття – прикордонний край, що межує із 4 європейськими країнами. Ця особливість і визначає пріоритет роботи Закарпатського Управління, зокрема, протидія міжнародним каналам нелегальної міграції, контрабанді наркотиків, зброї тощо. А загалом завдання Служби безпеки України чітко прописані в Законі. Працюємо в межах законодавства незалежно від того Дніпропетровськ це чи Житомир.
–У Вас за плечима чималий досвід роботи в органах Служби безпеки України, Ви працювали в багатьох колективах. Чи можете описати сучасного співробітника органу державної безпеки, який він?
–Передусім це професіонал, здатний приймати складні рішення, подеколи діяти в екстремальних умовах. Сучасний співробітник має бути поінформований у всіх сферах життя, постійно самовдосконалюватися, нестандартно мислити тощо. До того ж, ми –військові. А це передбачає неухильне дотримання Законів України, дисципліну, вміння швидко і якісно виконувати накази. Це перш за все велика відповідальність, оскільки по кожному окремому співробітнику в людей складається враження про Службу безпеки України загалом.
–Що можете сказати про колектив Закарпатського Управління?
–Тут працюють віддані своїй справі люди, фахівці різних спеціальностей – юристи, економісти, фізики, математики, історики, філологи. Є серед них і кандидати наук. Ефективна робота залежить від багатьох факторів. Якщо є мікроклімат в колективі, то буде бажання працювати із стовідсотковою віддачею. Ми прагнемо створити належні умови для роботи. Я пишаюся тим, що мої колеги намагаються допомагати іншим. От, у нас є підшефні дитячі будинки, до потреб яких ставимося із максимальною увагою. Допомагаємо вихованцям цих закладів, чим можемо. Це робиться не за чиєюсь вказівкою, це сам колектив вийшов з такою ініціативою.
–Невдовзі Ваш колектив відзначатиме 21 річницю створення Служби безпеки України. Традиційно напередодні свята регіональний орган держбезпеки підбиває підсумки роботи. Тож як спрацювало Управління за останній рік?
– Ми – державний правоохоронний орган спеціального призначення. Тобто маємо дещо вужчу спеціалізацію, порівняно з іншими правоохоронними структурами. Головні завдання – це забезпечення державної безпеки, захист державного суверенітету, територіальної цілісності, законних інтересів держави і прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, а також забезпечення охорони державної таємниці.
Пріоритетними напрямками діяльності для Управління були ліквідація міжнародних каналів незаконного переправлення осіб через держкордон України, організованої злочинності, боротьба з контрабандою, корупцією та хабарництвом. Якщо говорити мовою цифр, то в 2012 році перекрито 4 канали нелегальної міграції, за організацію цієї незаконної діяльності порушено 6 кримінальних справ (за статтею ч.3 ст.332 Кримінального кодексу України), засуджено 27 осіб. Розшукано 6 осіб, які тривалий час переховувалися від органів слідства.
По лінії протидії міжнародному наркобізнесу у 2012 році слідчі регіонального органу держбезпеки порушили 4 кримінальні справи за фактами контрабандного переміщення на територію України наркотичних засобів. Судом винесено обвинувальні вироки.
За матеріалами Закарпатського Управління порушено 5 кримінальних справ за ч.3. ст.368 (одержання хабара), судами винесено 6 обвинувальних вироків.
Протидія можливим терористичним загрозам – теж наша компетенція. Минулого року вилучено із незаконного обігу 13 одиниць вогнепальної зброї, понад 33 тисячі боєприпасів різного калібру.
Можливо, це для пересічного громадянина не такі високі показники. Проте для нас головні не цифри. Ще раз наголошую: ми – державний правоохоронний орган спеціального призначення. За кожним результатом – тривала напружена робота співробітників, дії, спрямовані на упередження завдання збитків державі, викриття та припинення правопорушень.
–Щодо нововведень. 20 листопада 2012 року набув чинності Новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Як працює Управління в умовах нового КПК?
–Прийняттю нового Кримінального процесуального кодексу передувала серйозна підготовча робота. Нині процес остаточно налагоджений, маємо доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Змінилися підходи в розслідуванні кримінальних проваджень, збиранні доказів про винуватість певної особи у кримінальному правопорушенні, обранні запобіжних заходів, проведенні слідчих дій тощо. Отже, працюємо.
– Керівництво Управління не часто зустрічається із представниками засобів масової інформації…
–Безперечно, увага засобів масової інформації та громадськості до кримінальних справ, які порушуємо, або розслідування яких входить до компетенції Служби безпеки України, – завжди підвищена. Ми все це розуміємо. Проте в силу специфіки нашого правоохоронного органу спеціального призначення, не все можемо сказати, тим паче продемонструвати. Ну про що можна говорити, коли подробиці обставин скоєння злочинів, які розслідує УСБУ у Закарпатській області, не підлягають оприлюдненню до вироку суду? Журналісти хочуть знати усі деталі. Але це не означає, що ми щось навмисно приховуємо. Ми інформуємо ЗМІ, скажімо, коли є вирок суду по кримінальних справах, які порушували і розслідували наші слідчі. Тоді маємо право говорити предметно, без розкриття таємниці слідства.
–Торік набула резонансу справа про викриття підземного тунелю…
–Дійсно, в 2012 році в провадженні нашого слідчого відділу перебувала кримінальна справа про незаконне переміщення через митний та державний кордон України товарів та предметів з використанням підземного тунелю. По цій справі до кримінальної відповідальності були притягнуті двоє громадян України, причетні до функціонування цієї підземної споруди. В листопаді 2012 року (до вступу в законну силу нового КПК – Авт.) справа була скерована до суду з обвинувальним висновком. Поставити крапку у ній може тільки суд. До прийняття судом рішення коментувати щось, розкривати те, що стало відомо під час ведення досудового слідства, буде завчасним.
–Якщо дозволите, поговоримо про Вас. Ви не публічна особа?
–Ну чому ж? Про мене достатньо пишуть в Інтернеті (усміхається – Авт.). Скажімо, ще 20 років тому про керівників такої структури, яку нині очолюю, було набагато менше відомостей у відкритих джерелах. У моїй біографії немає нічого, що могло би зацікавити читачів. Все як у людей: народився, вчився, одружився… Що стосується власне служби, то після закінчення Вільнюського вищого командного училища радіоелектроніки ППО, працював на різних військових посадах в армії. Потім мене зарахували до спецслужби. Пройшов шлях від оперуповноваженого до начальника регіонального Управління СБ України. Якщо точніше, то працював на оперативних та керівних посадах у підрозділах військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією та організованою злочинністю, був заступником начальника Управління СБ України у Дніпропетровській області, після чого очолив Івано-Франківське Управління. Нині керую Закарпатським регіональним органом держбезпеки. Певно, нікого не здивую тим, що більшу частину свого часу проводжу на роботі. Мої колеги можуть це підтвердити (сміється – Авт.). Тут немає нічого особливого.
–Кажуть, хто вміє добре працювати, має гарно відпочивати. Як відпочиваєте Ви?
–Коли мені випадає можливість відпочити, то виїжджаю переважно у гори. Ніщо так не бадьорить як свіже гірське повітря. Природа надихає, надає сил та нових вражень. А ще ціную час, проведений в колі сім’ї.
–Наближається святкова дата – 25 березня, День Служби безпеки України…
–Так. Цьогоріч Служба безпеки України, в тому числі її Закарпатський орган відзначає 21 річницю. Це дійсно свято для кожного, колишнього та нинішнього, співробітника органу державної безпеки. Це ще один привід зустрітися із ветеранами в урочистій обстановці, потиснути їм руку, віддати їм шану, просто поспілкуватися. З цієї нагоди бажаю усім, хто стояв і стоїть на варті безпеки держави міцного здоров’я, сімейного затишку, мирного неба, злагоди та благополуччя.

Спілкувалася Людмила Мазур
Довідково: Колектив Управління Служби безпеки України пишається своїми традиціями. Одна із особливих – збереження зв’язків між старшим та молодшим поколіннями співробітників. Передусім це ветерани Великої Вітчизняної війни. Саме вони були біля витоків створення Закарпатського органу державної безпеки та закладання основ уже сучасної Служби безпеки України, в тому числі обласного Управління.
Пишається колектив і співробітниками-учасниками бойових дій в Афганістані, серед яких і колишній начальник Управління генерал-майор у відставці, професор, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Арзен Михайлович Ухаль.
Серед нинішніх представників обласного Управління є також миротворці, які виконували свою місію у «гарячих» точках світу.
Закарпатська земля дала світові відомих людей. Чимало уродженців краю, які присвятили себе служінню Батьківщині, досягли значних висот. Зокрема, високі посади в органах Служби безпеки України обіймали генерал-лейтенант Микола Галамба, генерал-майор Михайло Палчей, генерал-майор Іван Герасимович.
Чимало співробітників Закарпатського органу держбезпеки нагороджені Хрестом Доблесті І та ІІ ступенів, відзначені Хрестом Пошани, удостоєні медалі «За мужність і відвагу» та нагрудного знаку «За боротьбу з корупцією та організованою злочинністю».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *