Дві закарпатські церкви попали до Світової спадщини

Унікальні дерев’яні церкви Карпат було внесено до списку Cвітової спадщини ЮНЕСКО. Експерти ООН залишили за святинями оригінальну назву – tserkva. Разом із українськими до реєстру увійшли і лемківські храми на території Польщі.

Ясіня

Відповідне рішення ухвалено на сесії ЮНЕСКО, що триває в Камбоджі,

Повна назва об’єкту – “Дерев’яні церкви Карпатського регіону в Польщі та Україні” (“Wooden Tserkvas of the Carpathian Region in Poland and Ukraine”). До переліку потрапило 16 церков: по 8 від України та Польщі.

Найвищий пам’яткоохоронний статус отримали: церква святого Юрія у Дрогобичі (Львівська обл.; II пол. XVII ст.), церква Пресвятої Трійці у Жовкві (Львівська обл.; 1720 р.), церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові (Львівська обл.; 1838 р.), церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі (Івано-Франківська обл.; 1808 р.), церква Зішестя Святого Духа у Потеличі (Львівська обл.; 1502 р.), церква Зішестя Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківська обл.; поч. XVI ст.), церква Собору святого Архангела Михаїла в Ужку (Закарпатська обл.; 1745 р.), церква Вознесіння Господнього в Ясіня (Закарпатська обл.; 1824 р.).

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *