Для закарпатської міліції “честь мундира” важливіша за справедливість

В справу замішана закарпатська міліція… Чи припинить нарешті Василь ВАРЦАБА кількарічну тяганину, яка дискредитує крайових правоохоронців в очах вітчизняної та світової громадськості, а також партію Президента України – регіоналів?…

берегова дтп

Загинув син закарпатських фермерів Оксани та Володимира Товтинів – Микола, студент київського вузу. Саме 20 квітня 2011 року о 8 годині 48 хвилин на автодорозі Мукачево – Берегово на Берегівщині під час зіткнення автомобіля «Нива-Шевроле» (р. н. АО 3150 АА) під керуванням Миколи Володимировича Товтина та службового автомобіля «Фольксваген-Пассат» (р. н. 0497) начальника Берегівського РВ УМВС України полковника міліції і члена Партії регіонів О. О. Яцканича молодий чоловік отримав травми, від яких помер на місці. Як не дивно, досі триває судова тяганина з традиційним для України перекладанням судових засідань через неявку того чи іншого фігуранта справи. Не нам судити – винний чи не винний Яцканич, але справа страшенно дискредитує органи внутрішніх справ, поширює у темпі цунамі серед нашого населення плітки про безпросвітну корумпованість крайової міліції, виводить подію на рівень світової ілюстрації до теми «Українська корупція і її різновиди». Зі справою можна було розібратися відразу, щоб не паплюжити цим затяжним правовим «стрибком» у фактичне безглуздя хоча би начальника управління УМВС Василя Варцабу, яким по праву гордиться Закарпаття. Але міліціонери-провінціали визнали за ліпше морочити голову громадськості, породжувати чутки, прагнути до якогось ефемерного реваншу над людьми, які згодні на визнання ними провини і компенсації збитків. Це все можна, як на мене, вирішити на двадцять-тридцять хвилин внутрішнього розслідування. Натомість же все тягнеться роками (!!!).

Та повернімося знову до вказаної трагедії. Службовий автомобіль «Фольксваген-Пассат» (є власністю обласного управління внутрішніх справ. – Авт.), що рухався з Мукачева, ударив ззаду автомобіль «Нива-Шевроле». В результаті удару водій «Ниви» Микола Товтин отримав травми печінки, інших внутрішніх органів. Відірвалася аорта внутрішнього кровообігу. Автівка від удару піднялась у повітря, провернулася навколо осі та впала у кювет. Микола вилетів через заднє скло і впав у струмок позаду «Ниви». «Фольксавен-Пассат» відлетів на протилежній смузі у кювет. Свідки стверджують про значне перевищення швидкості міліцейською машиною. Головні фігуранти аварії О. Яцканич та Ю. Софілканич стоять на тому, що їхали зі швидкістю 90 км на годину.

На цій «мертвій точці» справа й загальмувалася.

Тривають засідання, що весь час перекладаються через зазначену вище тяганину, в Мукачівському міськрайонному суді. Прикро!… Бо, за великим рахунком, справа показує неприпустиму конфліктність у правоохоронній системі нашої держави, і «притчею во язицех» стає при цьому далеко не найгірша область України – Закарпаття, де працює на чолі міліції Василь Варцаба, котрий принципово свого часу встав проти «помаранчевих маразмів», що паплюжили перед білим світом усіх нас, українців. І от із участю міліціонерів гине не хтось, а фактичний спадкоємець старших міліціонерів у важкому правоохоронному фахові Микола Товтин, який того ж року мав отримати диплом юриста і проходив на той час державну практику в Мукачеві. Це просто щось аж геть не те!..

Готує черговий цивільний позов адвокат фермерів Сергій Овсянніков або в рамках кримінальної справи, або ж у рамках цивільного судочинства. Останній сказав для «Трибуни»:

– До останнього дня не вжито будь-яких заходів щодо власника транспортного засобу «Фольксваген-Пассат» – УМВС у Закарпатській області – ні щодо водія, ні стосовно відшкодування потерпілим завданої матеріальної та моральної шкоди. Більше того, потерпілі переконані, що кримінальна справа буде «слухатися вічно і, зрештою, самі ж потерпілі заплатять державі за розбитий «Фольксваген-Пассат» та відшкодують витрати, пов’язані зі зберіганням на штрафному майданчику в Мукачеві синової «Ниви»…» Власник «Фольксвагена» як «джерела підвищеної небезпеки» – обласне УМВС – має звернути увагу на хиткість своєї позиції. Наразі ходом розгляду справи я не можу бути задоволеним. Тим більше, що органам досудового слідства ми, разом із потерпілими, відразу сказали, що не будемо оскаржувати вирок, яким би м’яким він не був. Важливим є в даному разі лише те, щоб певні особи дієво відшкодували матеріальну та моральну шкоду. На жаль, обвинувачені та їх захист зайняли дивну войовничу позицію. Справа зумисне затягується…

Допоки?

Легко ж усе вирішити. Не хочу принижувати правоохоронців Закарпаття і їх керівника Василя Варцабу, котрого щиро поважаю, своїми вказівками щодо цього. Вони самі цілком компетентні. Тож давайте поставимо крапку над усіма «і» в чесному слові МІЛІЦІЯ!

Василь ЗУБАЧ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *