Чутки і реальність про вплив Солотвинського солерудника на якість води в р. Тиса

1.Довідка про Солотвинський солерудник

Державне підприємство «Солотвинський солерудник», що спеціалізувалося на видобуванні кам’яної солі Солотвинського родовища підземним методом двома шахтами №8 і №9 (введені в експлуатацію відповідно в 1986 та 1975 роках), на даний час  ліквідоване (створене ДП «Виробнича дирекція з ліквідації ДП «Солотвинський солерудник»). У гірничих виробках шахт №8 та №9  були розміщені дві алергологічні лікарні (українська та обласна, які на даний час теж не працюють).

солотвиноВнаслідок часткового призупинення відкачування шахтних вод значно збільшився приток поверхневих і підземних вод до родовища, що призвело до затоплення гірничих виробок IV та V горизонтів шахти №8, утворились окремі карстопроявлення з провалом земної поверхні. Підземні води  родовища утворюються за рахунок інфільтрації атмосферних опадів та підземного стоку р. Тиса. Проходячи поверхнею соляного тіла, вони частково насичуються сіллю. Родовище кам’яної солі не має водозахисної товщі порід і частина підземних вод потрапляла у гірничі виробки шахт, де за рахунок вимивання солі додатково насичувалась хлоридом натрію. У липні 2002 року внаслідок значного притоку води шахту №9 було повністю затоплено.

ДП «Солотвинський солерудник», травень 2009 р.

Солені озера, смт. Солотвино, травень 2009 р.

Карстові прояви, заповнені шахтними водами

.

Інфраструктура смт. Солотвино в карстонебезпечній зоні

 2.Використання водних ресурсів

Рік Об’єм скинутих шахтних вод, млн.м3
1990 2,194
2000 1,629
2005 2,137
2006 3,313
2007 2,715
2008 3,160
2009 0,310

З метою недопущення затоплення робочих горизонтів та виникнення аварійних ситуацій, ДП „Солотвинський солерудник” здійснювало відведення шахтних вод у потоки Глод, Ізвор та Млинський, а далі – в „солоні” озера та частково в р. Тиса.

Таблиця. Загальний об’єм скинутих шахтних вод в р.Тиса

 

Аналіз державної статистичної звітності використання води (форма №2 ТП (водгосп)) підприємства ДП «Солотвинський солерудник» показує, що у водні об’єкти суб’єкт господарювання  з 1990 року здійснював скид шахтних вод від 1,6 до 3,3 млн. м. куб протягом року. Найбільше шахтних вод в річку Тису було здійснено в період інтенсивної відкачки шатних вод протягом 2006 – 2008 років. В той час підприємство максимально задіяло весь наявний технологічних ресурс, щоб врятувати виробництво та зберегти алергологічні лікарні в середині шахт. Тоді скид шахтних вод у р. Тису складав від 8,65 тис. м3 на добу до  9,08 тис. м3 на добу і ніякого забруднення поверхневих вод р. Тиси хлоридами нижче Солотвина протягом цього періоду не було зафіксовано ні українськими природоохоронними контролюючими органами, ні відповідно румунськими та угорськими природоохоронними службами та відомствами. На жаль, в 2009 р. підприємство практично призупинило свою діяльність і відкачка шахтних вод у поверхневі водні об’єкти не здійснювалась. В результаті, як видно з таблиці, об’єм скинутих вод зменшився в десять разів.

  1. Моніторинг якості води в р. Тиса

Питання можливого забруднення р. Тиси шахтними водами Солотвинського солерудника неодноразово обговорювалось на робочих зустрічах експертів України та Румунії, України та Угорщини з питань оцінки якості прикордонних вод басейну р. Тиси.

Так, в 2008 р. було зафіксовано, незначне підвищення концентрації хлоридів в р. Тиса в літній та зимовий меженний періоди. Скид шахтних вод в р. Тиса на ділянці Сарасеу (Румунія) – Солотвино (Україна) був постійним протягом багатьох років і не був наслідком будь-якої надзвичайної ситуації. На сьогодні констатуємо, що за результатами аналітичних досліджень української та румунської сторін концентрації хлоридів в прикордонних водах р. Тиса не перевищують гранично-допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення (р. Тиса).

Спільний відбір проб води р.Тиса українськими та румунським спеціалістами, 2016 р.

За даними багаторічних спостережень концентрація хлоридів в контрольному створі на р. Тиса, який знаходиться на відстані 500 м нижче від місця випуску шахтних вод, навіть у меженний період не перевищує 17-18 мг/дм3. Коли працював Солотвинський солерудник, вміст хлоридів у поверхневих водах річки Тиса складав від 150 до 180 мг/дм3, що менше гранично допустимої концентрації згідно вимог і норм українського законодавства для водойми рибо-господарського водокористування (норма 300 мг/дм3).

Крім цього, зазначаємо, що на основі проведених досліджень концентрація хлоридів в р. Тиса нижче смт. Солотвино залежить від витрат води, і в літній або зимовий меженний період може підвищуватись, але не вище гранично допустимої концентрації. Ситуація з вмістом хлоридів в р. Тиса знаходиться під постійним контролем лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси. Так, 10 серпня 2016 р. відбувся спільний українсько-румунський відбір проб води з р. Тиса. За результатами аналізів, вміст хлоридів у поверхневих водах р. Тиса в смт. Солотвино не перевищує 5,6 мг/дм3, в м. Тячів – 12,6 мг/дм3 при нормі 300 мг/дм3.

Додаємо графік середньорічних концентрацій хлоридів в р. Тиса в пунктах державного моніторингу вод за останні 10 років, на якому чітко видно різке зменшення впливу скинутих шахтних вод на якість води в р.Тиса після зупинки роботи солерудника. При тому вмісті хлоридів у поверхневих водах, який спостерігаємо поспіль останній десяток років, реальної загрози забруднення р.Тиса не видно. Тому шум, який виник в суспільстві, в тому числі у наших закордонних сусідів, навколо небезпеки забруднення річки, сьогодні вважаємо безпідставним.

  1. Водопостачання та водовідведення в селищі Солотвино.

Водопостачання питної води та відведення стічних вод на території селища Солотвино Тячівського району здійснюють комунальні підприємства «Води Солотвина» та «Комунальне підприємство по водопостачанню та водовідведенню». В той же час, більшість суб’єктів господарювання (власники готельно-оздоровчих комплексів) на території селища самовільно використовують водні ресурси, не маючи дозволу на спеціальне водокористування. БУВР Тиси неодноразово зверталося до місцевих органів влади вирішити питання щодо функціонування оздоровчих комплексів на території смт. Солотвино.

Як нам відомо, Мінагрополітики України спільно із Міненергобудом України та Закарпатською облдержадміністрацією розроблено комплексну програму «Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник», яка потребує відповідного фінансування.

Безумовно, питання якості поверхневих вод р. Тиси є вкрай актуальним, але на нашу думку, набагато важливішим і актуальнішим є вирішення питань безпеки проживання місцевих людей, забезпечення їх якісною питною водою і, звичайно, розвиток рекреаційно-оздоровчого комплексу в смт.Солотвино.

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *