Чому Угорщина підігрує Росії, згадуючи про автономію на Закарпатті

йоббікЖурналіст-міжнародник Ростислав Хотин, який працює у Брюсселі, поділився з ТСН (1+1) своїм аналізом поведінки угорського прем’єра, який уже кілька разів заявляв про автономію, подвійне громадянство для закарпатських угорців.
“Крим належить Росії, Закарпаття – Угорщині”. Йоббік Йоббіком, але Угорщина потроху втрачає здатність мислити стратегічно і зациклює свою зовнішню політику на угорських громадах в сусідніх країнах, свідомо ставлячи найбільший акцент на Україні.
Під час свого першого прем’єрства Віктор Орбан дав розлоге інтерв’ю провідній міжнародній газеті, яке майже повністю присвятив Україні, заявивши що Угорщина зробить все для того, аби Україна була членом ЄС та НАТО. Як зараз пам’ятаю, угорський прем’єр тоді заявив про амбіції своєї країни стати для України “Польщею номер два” – тобто головним локомотивом на шляху до Європи – конкуруючи з Варшавою хто більше любить і допомагає Україні. Угорщина була першою країною світу, яка відкрила посольство в Києві – це був відважний крок на тлі незрозумілості, як діятиме Кремль, а сам момент, коли угорський консул у Києві – столиці УРСР – поміняв табличну на стіні тепер вже посольства в Києві – столиці нової незалежної України – таке не забувається, адже так писалася історія молодої української держави, яку Угорщина підтримувала всіма силами.
Через багато років в найважчий момент української незалежності, коли справді вирішується питання бути чи не бути Україні після відторгнення Криму Росією і боїв з сепаратистами на сході, і Росія впритул підійшла до газової війни – і цей час Віктор Орбан зробив Україні удар в спину. Бо інакше заяву саме нині по потребу створення угорської автономії на Закарпатті і подвійне громадянство для угорців України і не назвеш. Дивною виглядає поведінка країни, яка має в своїй історії легендарне Будапештське повстання 1956 року, жорстоко придушене радянськими танками. Цікавий факт: останній бій рештки УПА провели саме намагаючись не пропустити підрозділи радянських військ до Угорщини…
Російські окупаційні “зелені чоловічки” на українській землі мали би пробуджувати в угорців інші думки, а не ідею автономії на Закарпатті! І тут є кілька моментів. По-перше, закарпатські угорці мають всі права – зокрема понад сто шкіл з угорською мовою. Коли потрапляєш в населені угорцями райони Закарпаття, то ледь не забуваєш, що ти в Україні – угорські прапори, назви вулиць угорською мовою, угорська мова повсюди… Закарпатські угорці давно вже користають правом спрощеного прикордонного перетину. Будинки закарпатських угорців не гірші, – а часом розкішніші, аніж угорців в східних районах Угорщини, бо багато хто з закарпатських угорців “піднявся” на перемитництві цигарок, алкоголю, бензину тощо.
Тобто, закарпатські угорці вже давно живуть в Європі і мають найтісніші зв’язки з історичною Батьківщиною, яка поруч. Тут навіть існує парадокс – закарпатські угорці тяжіють до Угорщини, яка є членом ЄС і НАТО, але на українських виборах масово голосують за Регіони і Януковича з Митними Союзом і геополітичним розворотом на Схід… Коли в середині квітня у ПАРЄ відбувались дебати щодо Криму, то угорський депутат від крайньо-правого Йоббіка Ганді Нагі вдягнув футболку з написом “Крим належить Росії, Закарпаття – Угорщині”.
Йоббік Йоббіком, але 20 відсотків підтримки ця партія в Угорщині має – причому висуває територіальні претензії на ціле Закарпаття. Звичайно, однією з причин, чому прем’єр Орбан так переймається закордонними угорцями, є зростаюча популярність Йоббіка – тим більше що незабаром вибори до Європарламенту. Але впадає в очі інше: сам прем’єр Орбан у своїх промовах твердо виділяє саме закарпатських угорців в плані потреби автономії та подвійного громадянства, хоча угорців на Закарпатті 200 тисяч, а в Словаччині – в два рази більше, а у румунській Трансильванії – в п’ять-шість разів більше. Приклад же сербської Воєводини, де живуть тамтешні етнічні угорці, свідчить, що автономія не вирішує багатьох проблем – навпаки – часом може створити нові проблеми і тертя.
Якщо Україна незабаром отримає безвізовий режим з ЄС, то потреба в подвійному громадянстві відпаде – яка різниця , з яким паспортом угорець із закарпатської Іршави їде до родичів в Дебрецен? Наполегливе ж наполягання угорського прем’єра на подвійному громадянстві за умов заборони такого в Україні виглядає свідомим загостренням проблеми.
Виглядає на те, що Угорщина потроху втрачає здатність мислити стратегічно і зациклює свою зовнішню політику на угорських громадах в сусідніх країнах, свідомо ставлячи найбільший акцент на Україні – як найслабшій ланці зі своїх сусідів і користаючись нинішнім сильним виснаженням України.
Цікаво, як би реагував сам Будапешт, якби, скажімо, австрійські праві почали активно пропонувати повернення на трон Габсбургів, що перетворило б цілу Угорщину на автономію?

ТСН

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *