Біля словацького консульства в Ужгороді цілодобові черги (відео)

У черзі до Європи. Вже кілька тижнів українці від світання до смеркання виборюють перепустку в Старий світ.

Заради Шенгенської візи – люди днюють і ночують під Консульством Словаччини в Ужгороді. З цього року там почали видавати довгостроковий, п’ятирічний Шенген. Але бажаючих його отримати виявилось стільки, що відомство з таким напливом просто не може впоратися. Марина Коваль з подробицями.

До воріт Консульства Словаччини в Ужгороді – не підступитися. Їх блокує ця групка чоловіків. Кажуть: самі прийшли здати документи для Шенгенської візи, а заразом – стежать за порядком, пропускають лише за списками.

Перекличку за списками проводять о 4 ранку. Хто не з’явився – викреслюють.

– Давайте о восьмій ранку, ну вибачте, як мені приїхати, як у мене поїзд приїжджає у 6.52?

– У чотири години уже приходять люди і кажуть, що вони уже перші, у них є уже свій список, починається бійка і хто був перший – то неможливо доказати.

Винятків не роблять навіть для приїжджих. Іван, щоб отримати Шенген, здолав майже півтори тисячі кілометрів.

Іван Капустянський, мешканець Харкова:

– С Харькова, 4 дня проживаем в гостинице, стоим в очередях, но это того стоило, да, это того стоит, поехать свет посмотреть.

Крім черги, що майже не рухається, – біля консульства ніяких зручностей.

– Нема ні туалета, нема ні лавочки, пенсіонер як може вистояти таку очірідь?

Галина Малик каже: таких черг – ще не бачила. Вона місяць намагається здати документи на шенгенську візу, щоб провідати дочку у Словаччині.

Галина Малик, мешканка Ужгорода:

– Я їжджу уже 20 років. Ми приходили, 50 чоловік приймали спокійно, зранку, у живій черзі, приймали і ми проходили. Тепер консульство не встигає. Вони пояснюють це тим, що відкрили п’ятирічні візи, вони почали давати на 5 років, людей стало більше.

Генеральний консул – цього не заперечує. І обіцяє – незабаром запрацює інтернет-сервіс запису на прийом.

Янка Буріанова, генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді:

– Донедавна нас влаштовувала форма живої черги, яка діє і зараз. Однак розбиратися, що коїться за ворітьми консульства і наводити лад на українській вулиці – не у моїй компетенції. Зараз ми активно тестуємо програму запису на прийом через Інтернет.

Такий інтернет-запис вже півтора року діє у Консульстві Угорщини. Біля нього – жодних черг. Люди приходять на чітко визначений час. Дипломати кажуть: щодня приймають до трьохсот відвідувачів, тоді як до Консульства Словаччини сьогодні на прийом змогли потрапили лише тридцять бажаючих мати Шенген.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *