Categories Новини

Порошенко не забере Москаля з Закарпаття на догоду Балозі

москальЗустріч Петра Порошенка і Віктора Балоги, яка відбулася незабаром після місцевих виборів, хоч ніде офіційно не афішувалася, однак і аж таким секретом не була.

Про переговори з президентом написав сам Балога на своїй сторінці у Фейсбуці від 18 листопада: “…7 листопада ми мали зустріч з Президентом Порошенком, де він сказав: ви перемогли, значить формуйте коаліцію”. Однак деталі розмови Порошенка і Балоги просочилися тільки зараз. Вияснилося, що старший із Балог напросився на зустріч із першою особою країни з однією метою — прибрати Москаля з посади губернатора. Він пообіцяв разом із братами-нардепами (а це четверо голосів у Верховній Раді) залишити ряди позафракційних і увійти в пропрезидентську більшість, тільки би Порошенко забрав Москаля із Закарпаття. Про можливого наступника Москаля Балога навіть не заїкався — для нього принципово забрати теперішнього губернатора, а з усіма іншими він швидко знайшов би спільну мову. Однак Порошенко в проханні Балоги категорично відмовив.
Подальші події на Закарпатті відомі, оскільки розвивалися в публічній площині. 17 листопада ЄЦ потайки уклав договір із “Батьківщиною” й КМКС, щоб зробити головою облради залежного від Балоги Кеменяша. Таким чином Балога хотів показати Києву, що він усупереч президентській силі усе-таки “завоював” облраду. Коли ж це не вдалося, і стало зрозуміло, що шанси поставити свого голову (незалежно від персоналії) в ЄЦ мізерні, Балога різко змінив тональність. Через три дні після скандальної сесії, 20 листопада, він написав у себе на “Фейсбуці”, що вже не проти створити більшість у тому числі з “Солідарністю” (лідера якої до того поливав брудом).

Останній тиждень Балога неодноразово намагався ще раз поспілкуватися з Порошенком хоча би по телефону. Він дзвонив до керівництва Адміністрації Президента по кілька разів на день і просив переказати, що якщо в “Солідарності” не вистачає голосів, щоб поставити свого голову облради, він готовий додати їх із ЄЦ. Причому за яких умов буде така поступливість, навіть не обговорювалося. Однак Порошенко не захотів говорити з Балогою навіть по телефону. Видно, крім формування більшості в обласній раді однієї з найменших областей України у нього є купа інших важливих справ. Тому пропозиції Балоги були проігноровані.
Позицію Порошенка можна зрозуміти. Віддавати Закарпаття знову в одноосібне управління одному клану він не хоче, бо добре пам’ятає — це приводить не тільки до повної узурпації влади, але й до створення кишенькової армії і кровопролиття з подальшою загрозою загострення сепаратизму й перетворення Закарпаття у ще одну гарячу точку. Порошенко також знає, що протистояти Балозі може тільки Москаль, тому забирати його із Закарпаття він не збирається.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *