Categories Новини

100-річна Марія Роман повна наснаги і життєвих сил

Пригадую, як з однокласниками, серед яких була і наймолодша дочка ювілярки Ганна,  часто бували в будинку Марії Роман, котрий знаходився на теперішній вулиці Тихій у селі Рокосово на Хустщині. Дім був збудований із каменю, кімнати прибрані, акуратно вимащена глиняна підлога, стіни прикрашені вишивками на домотканому полотні.

Відтоді пройшло чимало часу, тодішня господиня цього будинку Марія Андріївна нещодавно відзначила свій столітній ювілей. Щоправда, більшість рокосівців нічого не знають про неї. Саме тому я й вирішила написати про життя дивовижної жінки, котрій у доброму здоров’ї вдалося пережити столітній рубіж.

Марія Роман (дівоче прізвище Когут) народилася 15 квітня 1913 року. У 1931 році вийшла заміж та прожила у парі з Василем усього 18 років. За словами Марії Андріївни, чоловік працював на будівництві веряцького мосту, після чого тяжко захворів. У 1949 році Василь Федорович відійшов у вічність, залишивши на опіку дружині п’ятеро дітей. А через три місяці після смерті чоловіка Марія Андріївна народила наймолодшу дочку Ганну.

Можна тільки здогадуватися, скільки сили, енергії, роботи та водночас любові й тепла необхідно було докласти для виховання дітей. Молитва, навчання, високі моральні цінності – такими є пріоритети у нинішньої ювілярки.

Зараз, на схилі літ, Марія Роман часто згадує ті часи, коли, щоб заробити, вони сіяли коноплі, ткали полотно та шили із нього одяг. Члени їхньої сім’ї самі побудували хату з каменю. Вільма, дочка пані Марії, згадує часи, коли доводилося ділити між собою шматок хліба.

У 1975 році, коли молодша дочка Ганна вийшла заміж, Марія Роман переїхала жити у село Поляна на Свалявщину. В ювілярки свій секрет довголіття: жінка ніколи не їла свинини, а її улюбленою стравою залишається токан. У свої 100 років Марія Андріївна має добру пам’ять, доглядає за квітами та читає Біблію. Окрім того, у рокосівської Романки велика родина: Марія Андріївна має 28 онуків, 60 правнуків, 21 праправнука.

Наша землячка з родини довгожителів. Сестрі пані Марії – Вільмі — цьогоріч виповнюється 91, а сину Михайлу – 80.

Будьте здорові, Маріє Адріївно, і нехай над вами завжди світить Богом дане сонце.

Ольга Поп,
директор Будинку культури села Рокосово.

Хустський район.

Новини Закарпаття

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *