Categories Новини

Юрій Маслієв: конкістадор, що не бажає перетворюватись на селянина

Цими днями закарпатський письменник Юрій Маслієв, один з небагатьох, хто пише російською мовою, презентував свою сьому книжку «Зуб дракона». Незважаючи на те, що твори Юрія Костянтиновича не об’єднані одним загальним сюжетом, йому вдалося всі свої романи перетворити на сагу, в якій ідеться про честь, совість, любов до життя, непорушність уз дружби, патріотизм. Його герої опиняються в найрізноманітніших ситуаціях, а за їхніми пересуваннями можна вивчити географію всієї земної кулі. Але в яку б халепу не потрапляли наші хлопці, вони завжди з честю виходять із найзаплутаніших історій.

Свою літературну біографію Юрій Маслієв розпочав романом «Злобным аллюром пропорота ночь». Тут і сицилійська мафія, і білоемігранти, і спецслужби Японії та Радянського Союзу. І хороші, прості люди, готові віддати життя за свою Вітчизну.

Далі були «Бешеная судьба», «Точка в русской вендетте», «Гулкий всхлип тишины», «Маятник судьбы», які разом з першою книжкою створюють епічну картину подій, пригодницький Клондайк, гостро приправлений філософією.

Потім несподівано для читачів, звиклих до жанрових особливостей творчості письменника, Юрій Маслієв видав поетичну збірку «Татуировка на душе» з класичним набором – «і біль, і сльози, і любов». А ще – з ностальгією за минулим і впевненістю в тому, що прийдешній день буде кращим за сьогодення, тому що:

…в жизни не бывает двух смертей,

А у одной – с оскалом неразборчивости почерк.

Ну і, звичайно, автор не втримався від того, щоб не похвалити себе, коханого:

Что вы, право,

Нет сомнений.

Юра?.. Это просто гений.

Зате на глибокі роздуми наводить нова книжка Ю.Маслієва «Зуб дракона» – це дивовижний за динамічністю та експресією сюжет, в якому на читача чекають авантюри, пригоди, детектив і політика, в якому сучасність переплітається з глибоким минулим. Адже не секрет, що коріння сьогоднішніх подій проростає із забуття віків. Юрій Маслієв також показав у романі свою нетерпимість до прихвоснів від політики, пристосуванців, утриманців, що наживаються на бідах народу. З одного боку, каже автор, народ має таких лідерів, на яких заслуговує, з іншого – не можна сидіти й інертно чекати, поки з народом не буде покінчено. Зараз, напередодні виборів, треба підняти голови і подивитися, кого ми збираємось в черговий раз привести до влади. Сьогодні, вважає письменник, в нашому краї немає нікого, здатного не тільки повести за собою маси, але й залишитися відповідальним перед ними. Крім однієї людини. Це – Сергій Ратушняк. Настав час «Наступить на горло собственной трусости».

Міла Недєльська

Довідка:

Юрій Маслієв народився у 1952 році в м.Магадан. Закінчив середню школу № 9 в м. Ужгород у 1970 році. Вчився на математичному і загальнотехнічному факультетах Ужгородського університету. Закінчив філологічний факультет УжДУ. Працював товарознавцем, інженером, вчителем російської мови та літератури, лісорубом, промивником золота, матросом, генеральним директором і власником процвітаючої свого часу фірми, був на заробітках у Португалії. Неодноразово побував у багатьох країнах – від Чукотки до Африки. Член Спілки журналістів України. Автор семи книг, кіносценаріїв, поетичних творів.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *